Treść zadanka:
Oblicz entalpię tworzenia glukozy: \(\displaystyle{ 6 C _{(s)} + 2 H _{2 (g)} + 3O _{2 (g)} C _{6}H _{12}O _{6(s)}}\) na podstawie entalpii następujących reakcji:
\(\displaystyle{ C _{(s)} + O _{2 (g)} CO _{2 (g)} \Delta H _{1} = -393,51 kJ/mol CO _{2}}\)
\(\displaystyle{ 2 H _{2(g)} + O _{2(g)} 2 H _{2}O _{(c)} \Delta H _{2} = -285,83 kJ/mol H _{2}O}\)
\(\displaystyle{ 6 CO _{2 (g)} + 6 H _{2}O _{(c)} C _{6}H _{12}O _{6(s)} + 6 O _{2 (g)} \Delta H _{3} = 2802,74 kJ/ mol C _{6}H _{12}O _{6(s)}}\)
z moich obliczeń wyszło mi \(\displaystyle{ \approx 415 kJ/mol}\) tyle, że w odpowiedziach jest zupełnie inaczej, może wam coś lepiej wyjdzie bo już normalnie nie wiem jak to obliczyć...
Zadanie z entalpi
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Zadanie z entalpi
Po pierwsze na samym początku powinno być 6 cząsteczek wodoru. Później standardowo z Hessa:
\(\displaystyle{ \Delta H=6\cdot\Delta H_{1}+3\cdot\Delta H_{2}+\Delta H_{3}=-415,82\left[{\tfrac{kJ}{mol}\right]}\)
Wynika z tego, że jest błąd w odpowiedziach.
\(\displaystyle{ \Delta H=6\cdot\Delta H_{1}+3\cdot\Delta H_{2}+\Delta H_{3}=-415,82\left[{\tfrac{kJ}{mol}\right]}\)
Wynika z tego, że jest błąd w odpowiedziach.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 21:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
Zadanie z entalpi
Nie do końca tak...
W zadaniu jest po prostu podpucha...
Zwróć uwagę na to, że
\(\displaystyle{ 2 H _{2(g)} + O _{2(g)} \rightarrow 2 H _{2}O _{(c)} \Delta H _{2} = -285,83}\)kJ/mol \(\displaystyle{ H _{2}O}\)
A mamy w równaniu \(\displaystyle{ 2 H_{2}O}\)
także deltę musimy pomnożyć przez 2.
Z tego wychodzi
\(\displaystyle{ \Delta H _{r}= 6*-393,51 kJ/mol +2*3(-285,83) + 2802 =1266}\)
W zadaniu jest po prostu podpucha...
Zwróć uwagę na to, że
\(\displaystyle{ 2 H _{2(g)} + O _{2(g)} \rightarrow 2 H _{2}O _{(c)} \Delta H _{2} = -285,83}\)kJ/mol \(\displaystyle{ H _{2}O}\)
A mamy w równaniu \(\displaystyle{ 2 H_{2}O}\)
także deltę musimy pomnożyć przez 2.
Z tego wychodzi
\(\displaystyle{ \Delta H _{r}= 6*-393,51 kJ/mol +2*3(-285,83) + 2802 =1266}\)