1. Zmieszano 100g 30-procentowego roztworu azotanu(V) sodu z 500g wody. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
2. Zmieszano 200g 5-procentowego roztworu węglanu sodu z 400g 7-procentowego roztworu tej samej soli. Oblicz stężenie proc. otrzymanego roztworu.
3. 100cm� roztworu zawiera 1,8g siarczanu(VI) magnezu. Oblicz stężenie molowe tego roztworu.
4. Oblicz jaką objętość wody należy dodać do 200g� 0,025-molowego roztworu ortofosforanu(V) potasu aby otrzymać 0,01-molowy roztwór tej soli.
5. Oblicz stężenie proc. roztworu otrzymanego przez rozpuszczenie 5 moli siarczanu(VI) magnezu w 2kg wody.
będę bardzo wdzięczy za pomoc w rozwiązaniu tych zadań bo to początek mojej zabawy z molami a jak na razie to nic nie łapie...
pare zagań na stężenie molowe i procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
pare zagań na stężenie molowe i procentowe
5)
\(\displaystyle{ 5 M MgSO4 = 5 * (16g*4 + 32g + 24g)}\) < wychodzi ci masa substancji którą musisz tylko podstawić do wzoru
\(\displaystyle{ Cp= \frac{ms}{ms+mH2O} *100 }\)
\(\displaystyle{ 5 M MgSO4 = 5 * (16g*4 + 32g + 24g)}\) < wychodzi ci masa substancji którą musisz tylko podstawić do wzoru
\(\displaystyle{ Cp= \frac{ms}{ms+mH2O} *100 }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 30 lis 2007, o 18:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a-ów
- Podziękował: 11 razy
pare zagań na stężenie molowe i procentowe
przygotowuje sie na wojewodzki konkurs chemiczny wiec chetnie pomoge:)
1)
mr1=100g
Cp1=30%
Cp2=0%(bo to woda)
mr2=500g
szukane jest Cpk
mr1*cp1 + mr2*cp2=Cpk(mr1+mr2)
100*30 + 500*0=Cpk(100+500)
3000=600Cpk
Cpk=5%
[ Dodano: 4 Marca 2008, 18:23 ]
2)
mr1=200g
Cp1=5%
Cp2=7%
mr2=400g
szukane=Cpk
ten sam wzor co wyzej
200*5 + 400*7= Cpk(200+400)
1000 + 2800= 600Cpk
3800=600Cpk
Cpk=6,33%
[ Dodano: 4 Marca 2008, 18:28 ]
3)
\(\displaystyle{ 100 cm^{3}}\) to \(\displaystyle{ 0,1 dm ^{3}}\)
Mmol MgSO4=120g/mol
1,8:120=0,015 mol
wzor \(\displaystyle{ Cmol= mol/V= 0,015:0,1= 0,15 mol/ dm^{3}}\)
4)
[ Dodano: 4 Marca 2008, 18:36 ]
4)
\(\displaystyle{ 200 cm ^{3} =0,2 dm ^{3}}\)
ilosc moli-n mol
n mol=Cmol*V=0,025*0,2=0,005mol
aby roztwor byl 0,01 molowy to potrzeba taką objetosc wody:
\(\displaystyle{ V= n mol/Cmol= 0,005/0,01=0,5 dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ 0,5 dm ^{3} - 0,2 dm ^{3} =0,3 dm ^{3}}\)
[ Dodano: 4 Marca 2008, 18:37 ]
mam nadzieje ze pomoglem:)
1)
mr1=100g
Cp1=30%
Cp2=0%(bo to woda)
mr2=500g
szukane jest Cpk
mr1*cp1 + mr2*cp2=Cpk(mr1+mr2)
100*30 + 500*0=Cpk(100+500)
3000=600Cpk
Cpk=5%
[ Dodano: 4 Marca 2008, 18:23 ]
2)
mr1=200g
Cp1=5%
Cp2=7%
mr2=400g
szukane=Cpk
ten sam wzor co wyzej
200*5 + 400*7= Cpk(200+400)
1000 + 2800= 600Cpk
3800=600Cpk
Cpk=6,33%
[ Dodano: 4 Marca 2008, 18:28 ]
3)
\(\displaystyle{ 100 cm^{3}}\) to \(\displaystyle{ 0,1 dm ^{3}}\)
Mmol MgSO4=120g/mol
1,8:120=0,015 mol
wzor \(\displaystyle{ Cmol= mol/V= 0,015:0,1= 0,15 mol/ dm^{3}}\)
4)
[ Dodano: 4 Marca 2008, 18:36 ]
4)
\(\displaystyle{ 200 cm ^{3} =0,2 dm ^{3}}\)
ilosc moli-n mol
n mol=Cmol*V=0,025*0,2=0,005mol
aby roztwor byl 0,01 molowy to potrzeba taką objetosc wody:
\(\displaystyle{ V= n mol/Cmol= 0,005/0,01=0,5 dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ 0,5 dm ^{3} - 0,2 dm ^{3} =0,3 dm ^{3}}\)
[ Dodano: 4 Marca 2008, 18:37 ]
mam nadzieje ze pomoglem:)