Witam,
czy mógłby ktoś mi napisać w reakcjach jak przejść od \(\displaystyle{ CaC _{2}}\) do \(\displaystyle{ fenylometanolu}\) a potem do \(\displaystyle{ aldehydu \ benzesowego}\)?
chemia organiczna
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 11 razy
chemia organiczna
\(\displaystyle{ CaC_{2} + 2H_{2}O C_{2}H_{2} + Ca(OH)_{2} \\
3 C_{2}H_{2} C_{6}H_{6} \\
C_{6}H_{6} + Cl-CH_{2}OH \frac{AlCl_{3}}{\rightarrow} C_{6}H_{5}-CH_{2}OH + HCl \\
2 C_{6}H_{5}-CH_{2}OH \frac{[O]}{\rightarrow} 2 C_{6}H_{5}-CHO + H_{2}O}\)
3 C_{2}H_{2} C_{6}H_{6} \\
C_{6}H_{6} + Cl-CH_{2}OH \frac{AlCl_{3}}{\rightarrow} C_{6}H_{5}-CH_{2}OH + HCl \\
2 C_{6}H_{5}-CH_{2}OH \frac{[O]}{\rightarrow} 2 C_{6}H_{5}-CHO + H_{2}O}\)