Stężenie Procentowe Roztworu

martyna640
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 19 mar 2007, o 20:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z neta
Podziękował: 18 razy

Stężenie Procentowe Roztworu

Post autor: martyna640 »

Oblicz stężenie procentowe H2O2 w wodnym roztworze o gęst. 1,02 g/cm3 wiedzac ze 1dm3 takiego roztworu zawira 61,2 g nadtlenku wodoru.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Stężenie Procentowe Roztworu

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ m_s=61,2g\\
m_{rozt}=1,02\frac{g}{cm^3}\cdot 1000cm^3=1020g\\
C_p=\frac{61,2g}{1020g}\cdot 100\%=6\%}\)

;]
ODPOWIEDZ