Zadanie na stężenie procentowe

spyke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 lut 2008, o 13:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa

Zadanie na stężenie procentowe

Post autor: spyke »

Stężenie procentowe 120g roztworu Mg(NO3)2 wynosi 17%. Oblicz ile gramów wody użyto do sporządenia tego roztworu.

Muszę to rozwiązać dwoma sposobami, bardzo was proszę o pomoc, to zadanie jest podobno prościutkie xP
plontaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 7 lut 2008, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 11 razy

Zadanie na stężenie procentowe

Post autor: plontaj »

może tak:

1)
\(\displaystyle{ 120g * 17proc = 20,4g \\ 120g - 20,4g = 99,6g \quad wody}\)

2)
\(\displaystyle{ 100proc - 17proc = 83proc \\ 83proc * 120g = 99,6g \quad wody}\)
spyke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 lut 2008, o 13:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Częstochowa

Zadanie na stężenie procentowe

Post autor: spyke »

Pierwszy sposób zrobiłem tak samo, drugiego już nie wykombinowałem, wielkie dzięki za pomoc

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ