Dany jeden roztwór, sporządź inny
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: M.
- Podziękował: 6 razy
Dany jeden roztwór, sporządź inny
Mając do dyspozycji \(\displaystyle{ 25 }\) roztwór \(\displaystyle{ NaCl}\) \(\displaystyle{ d=1,17 \frac{g}{cm^{3} }}\) sporządź \(\displaystyle{ 100g}\) 2-molowego roztworu \(\displaystyle{ NaCl}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 11 razy
Dany jeden roztwór, sporządź inny
zamieniamy stężenie procentowe na molowe
mamy Cp=25% więc w 100g roztworu jest 25g NaCl
\(\displaystyle{ V=100g/1,17g/cm^{3}=85,47cm^{3}=0,08547dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ Cm=\frac{m}{V*M}=\frac{25g}{58g*0,08547dm^{3}}=5,0431 mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5,0431mol}{1dm^{3} + xdm^{3}} = \frac{2mol}{1dm^{3}} \\ x = 1,52155dm^{3}}\)
czyli aby uzyskać roztwór 2-molowy należy zmieszać roztwór 25% NaCl z wodą w stosunku objętościowym 1 : 1,52155 albo 1,17 : 1,52155 wagowo
ale cały roztwór może ważyć 100g
\(\displaystyle{ 1,17x + 1,52155x = 100g \\ x = 37,153g \\ \\ 1,17*37,153g + 1,52155*37,153g \\ 43,46901g : 56,53014715g}\)
pewny na 100% nie jestem.. masz jakąś odpowiedź?
mamy Cp=25% więc w 100g roztworu jest 25g NaCl
\(\displaystyle{ V=100g/1,17g/cm^{3}=85,47cm^{3}=0,08547dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ Cm=\frac{m}{V*M}=\frac{25g}{58g*0,08547dm^{3}}=5,0431 mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5,0431mol}{1dm^{3} + xdm^{3}} = \frac{2mol}{1dm^{3}} \\ x = 1,52155dm^{3}}\)
czyli aby uzyskać roztwór 2-molowy należy zmieszać roztwór 25% NaCl z wodą w stosunku objętościowym 1 : 1,52155 albo 1,17 : 1,52155 wagowo
ale cały roztwór może ważyć 100g
\(\displaystyle{ 1,17x + 1,52155x = 100g \\ x = 37,153g \\ \\ 1,17*37,153g + 1,52155*37,153g \\ 43,46901g : 56,53014715g}\)
pewny na 100% nie jestem.. masz jakąś odpowiedź?
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: M.
- Podziękował: 6 razy
Dany jeden roztwór, sporządź inny
nie, nie mam odpowiedzi
zastanowie sie jutro jeszcze nad tym i zobacze co mi z tego wyjdzie
zastanowie sie jutro jeszcze nad tym i zobacze co mi z tego wyjdzie