Takie zadanko:
Po całkowitym spaleniu \(\displaystyle{ 0,1 mola}\) pewnego cukru otrzymano \(\displaystyle{ 11,2 dm ^{3} CO _{2}}\) (w przeliczeniu na warunki normalne) Spalonym monosacharyd to:
Zadanie z węglowodanów?
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 11 razy
Zadanie z węglowodanów?
\(\displaystyle{ C_{x}H_{y}O_{z} + O_{2} CO_{2} + H_{2}O \\
0,1 mol -- 11,2dm^{3} \\
1 mol -- x \\
x = 112dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ M(CO_{2})=44g/mol = 22,4dm^{3} \\
n = \frac{112dm^{3}}{22,4dm^{3}}=5moli}\)
czyli z 1 mola cukru powstaje 5 moli dwutlenku węgla, więc nasze x to 5...
\(\displaystyle{ C_{5}H_{10}O_{5}}\)
w razie czego sprawdź sobie... jeszcze...
0,1 mol -- 11,2dm^{3} \\
1 mol -- x \\
x = 112dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ M(CO_{2})=44g/mol = 22,4dm^{3} \\
n = \frac{112dm^{3}}{22,4dm^{3}}=5moli}\)
czyli z 1 mola cukru powstaje 5 moli dwutlenku węgla, więc nasze x to 5...
\(\displaystyle{ C_{5}H_{10}O_{5}}\)
w razie czego sprawdź sobie... jeszcze...