Jod ulega przemianie \(\displaystyle{ \beta}\) z okresem polowicznego rozpadu \(\displaystyle{ 8}\) dni. Do tarczycy pacjenta wprowadzono \(\displaystyle{ 2 \mu mole}\) Jodu. Skonstruuj tabele i narysuj wykres obrazujacy, jak zmienia sie ilosc Jodu w tarczycy w ciagu \(\displaystyle{ 32}\) dni od jego wprowadzenia. Z wykresu odczytaj, ile Jodu pozostanie w tarczycy pacjenta po uplywie \(\displaystyle{ 30}\) dni.
Moje pytanie brzmi: czy istnieje wzor dzieki ktoremu odczytam wartosc Jodu po 30 dniach nie rysujac zbednych wykresow?
Wzor na polowiczny rozpad
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 11 razy
Wzor na polowiczny rozpad
czyli...
\(\displaystyle{ m=m_{o}*(\frac{1}{2})^{t/t_{1/2}}}\)
przyda Ci się jeszcze...
\(\displaystyle{ ln\frac{m_{o}}{m}=k*t \\
m = m_{o}*e^{-k*t}}\)
gdzie...
\(\displaystyle{ t_{1/2}=\frac{ln\frac{C}{0,5 C}}{k}}\)
więc...
\(\displaystyle{ k=\frac{ln 2}{t_{1/2}}}\)
\(\displaystyle{ m=m_{o}*(\frac{1}{2})^{t/t_{1/2}}}\)
przyda Ci się jeszcze...
\(\displaystyle{ ln\frac{m_{o}}{m}=k*t \\
m = m_{o}*e^{-k*t}}\)
gdzie...
\(\displaystyle{ t_{1/2}=\frac{ln\frac{C}{0,5 C}}{k}}\)
więc...
\(\displaystyle{ k=\frac{ln 2}{t_{1/2}}}\)