Chemia - poziom gimnazjum

Klawiatura
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 20 lis 2004, o 12:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z nikad
Podziękował: 12 razy

Chemia - poziom gimnazjum

Post autor: Klawiatura »

Zad. 1
Pewien gatunek winogron zwiera 15% masowych glukozy. Oblicz ile glukozy można uzyskać ze 100kg tych winogron.

Czy to ma być: 100 × 15% ?

Zad.2
Oblicz ile dm� tlenu potrzebuje organizm ludzki do utlenienia jednej łyżeczki cukru (10g) wsypanego do herbaty.

Zad.3
Jakie jest stężenie procentowe (Cp) roztworu glukozy, w którym na jedną cząstkę cukru przypada 25 cząsteczek wody.

Zad.4
WYJAŚNIJ
1) Jak odróżnić:
-parafinę od stearyny
-jedwab sztuczny od jedwabiu naturalnego
-olej jadalny od oleju mineralnego.
2) Dlaczego pracownicy laboratoriów chemicznych i fabryk piją obowiązkowo mleko?
3) Zaproponuj cykl przemian pozwalających na otrzymanie octanu sodu z ziemniaków. Masz do dyspozycji odpowiednie substancje nieorganiczne i katalizatory.


Będę wdzięczna za każdą pomoc Tylko to tak trochę rozpiszcie, żebym coś z tego zrozumiała
Aura
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 300
Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z xiężyca
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

Chemia - poziom gimnazjum

Post autor: Aura »

zad.1.
Dobrze liczysz.

zad.4.
1) Jak odróżnić:
-olej jadalny od oleju mineralnego.
Za pomocą próby akroleinowej. Jest to reakcja charakterystyczna tłuszczów. Pozwala odróżnić tłuszcz(olej jadalny) od substancji tłustej(oleju mineralnego, który nie jest estrem, a mieszanina węglowodorów). Jesli nalejesz kilka kropel kazdego z tych olei do dwóch parowniczek i je ogrzejesz w płomieniu palnika, to z parowniczki z olejem jadalnym wydzielą się właśnie pary akroleiny - substanji o ostrym, drażniacym zapachu, powstałej w wyniku rozkładu tłuszczu. Olej mineralny(np. silnikowy) nie rozkłada się - nie wydziela akroleiny.
2)
Ponieważ w laboratoriach chemicznych i fabrykach wystepują duże ilości metali cięzkich. Takim pracownikom(profilaktycznie lub osobom zatrutym) podaje się do picia mleko w celu wytrącenia w żołądku osadu - związku białka z metalem cięzkim. Jest to praktyczne zastosowanie procesu ścinania sie białka pod wpływem soli metali ciężkich.
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

Chemia - poziom gimnazjum

Post autor: Comma »

zad. 2
\(\displaystyle{ C_{6}H_{12}O_{6}+6O_{2}=6CO_{2}+6H_{2}O}\)
masa cukru = 10g
masa atomowa cząsteczki cukru = 180g/mol
objętość cząsteczki O2 = 22,4 dm3
x - szukana objętość
układzasz zależność:
\(\displaystyle{ \frac{x}{6\cdot 22,4}=\frac{10}{180}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{10\cdot 6 22,4}{180} = 7,5}\) \(\displaystyle{ dm^{3}}\)

zad.3
masa cząsteczki glukozy = (6*12 + 12*1 + 6*16)g/mol = 180g/mol
masa cząsteczki wody = (2*1 + 16)g/mol = 18g/mol
\(\displaystyle{ Cp=\frac{180}{25\cdot 18 +180}\cdot 100%= \frac{180}{630}\cdot 100% = 28,6%}\)
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Chemia - poziom gimnazjum

Post autor: liu »

Aura -> z tym ostrym drazniacym zapachem to bym polemizowal... Jadlas kiedys frytki? Jak dla Ciebie zapach frytek jest ostry i drazniacy to zycze powodzenia w starciu z np. formalina, kwasem mrowkowym, gazowym amoniakiem, pirydyna czy tez anilina;)

Aura
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 300
Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z xiężyca
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

Chemia - poziom gimnazjum

Post autor: Aura »

Po pierwsze, frytki(chipsy itp.) jadłam ostatnio jakieś 4 lata temu i mam lekkie obrzydzenie do tego jedzenia Po drugie to nie miałam okazji powachac akroleiny i tych innych specyfików, bo w naszej szkole inspekcja z kuratorium skonfiskowała wszystkie odczynniki . (Rzekomo były przeterminowane i rakotwórcze ) A doświadczenia to znamy tylko z podręcznika i relacji nauczycielki, no i musimy im wierzyć na słowo
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Chemia - poziom gimnazjum

Post autor: liu »

Akroleine masz okazje wachac smazac cokolwiek na oleju na patelni akurat;)
Co do odczynnikow - no coz, takie idiotyczne przepisy, wiadomo, ze odczynnik ktory stoi 10 lat to nie bedzie jakis 'czysty do analiz' ale do doswiadczen gimnazjalnych jest w zupelnosci wystarczajacy. A jesli cos jest niebezpieczne jak dluzej polezy no to nauczyciel posiadajacy chociaz odrobine instynktu samozachowawczego wyrzuci to wtedy kiedy trzeba bo nie bedzie mial ochoty zostac wystrzelony 2 pietra w gore kiedy przypadkiem np. odkreci stara butle z kwasem pikrynowym:)
ODPOWIEDZ