Do 1dm3 0.5 molowego kwasu solnego dodano 250 gram 10% roztworu wodorotlenku sodu.Jaki odczyn miał roztwór?
Proszę o rozwiazanie na proporcjach i najlepiej wytłumaczenie tego zadania. Z góry dziękuje za pomoc!
Jaki odczyn będzie miał roztwór?
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: biezanow
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
Jaki odczyn będzie miał roztwór?
czyli tak:
czystego NaOH masz 0,1*250 czyli 25 g. (to wiadomo ze steżenia procentowego)
liczysz liczbe moli NaOH:
\(\displaystyle{ n= \frac{m}{M}= \frac{25}{40}=0,625 mola}\)
kwasu solnego masz 0,5 mola czyli po zapisaniu reakcji:
\(\displaystyle{ NaOH + HCl -> NaCl + H _{2}O}\)
widac ze masz nadmiae zasady czyli odczyn zasadowy
czystego NaOH masz 0,1*250 czyli 25 g. (to wiadomo ze steżenia procentowego)
liczysz liczbe moli NaOH:
\(\displaystyle{ n= \frac{m}{M}= \frac{25}{40}=0,625 mola}\)
kwasu solnego masz 0,5 mola czyli po zapisaniu reakcji:
\(\displaystyle{ NaOH + HCl -> NaCl + H _{2}O}\)
widac ze masz nadmiae zasady czyli odczyn zasadowy
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 11 razy
Jaki odczyn będzie miał roztwór?
dokładne pH policzysz ze wzoru:
\(\displaystyle{ pH=-log_{10}c[H^{+}] \\
pOH=-log_{10}c[OH^{-}] \\
pH+pOH=14}\)
potrzeba nam objętość roztworu żeby policzyć c[OH], przyjmujemy ułatwienie że 10% roztwór kwasu solnego ma gęstość bliską wodzie, oraz że nie zachodzi kontrakcja.
zostało 0,125mola zasady sodowej
\(\displaystyle{ NaOH Na^{+} + OH^{-}}\)
widać, że jeden mol zasady powoduje powstanie jednego mola jonów OH
\(\displaystyle{ 1dm^{3}+0,250g/1000g/dm^{3}=1,25dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ c[OH]=\frac{n}{V}=\frac{0,125mol}{1,25dm^{3}}=0,1mol/dm^{3}}\)
liczymy pOH ze wzoru:
\(\displaystyle{ pOH=-log_{10}(0,1)=-log_{10}(1:10)=-(0-1)=1 \\
14 - 1 = pH = 13}\)
\(\displaystyle{ pH=-log_{10}c[H^{+}] \\
pOH=-log_{10}c[OH^{-}] \\
pH+pOH=14}\)
potrzeba nam objętość roztworu żeby policzyć c[OH], przyjmujemy ułatwienie że 10% roztwór kwasu solnego ma gęstość bliską wodzie, oraz że nie zachodzi kontrakcja.
zostało 0,125mola zasady sodowej
\(\displaystyle{ NaOH Na^{+} + OH^{-}}\)
widać, że jeden mol zasady powoduje powstanie jednego mola jonów OH
\(\displaystyle{ 1dm^{3}+0,250g/1000g/dm^{3}=1,25dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ c[OH]=\frac{n}{V}=\frac{0,125mol}{1,25dm^{3}}=0,1mol/dm^{3}}\)
liczymy pOH ze wzoru:
\(\displaystyle{ pOH=-log_{10}(0,1)=-log_{10}(1:10)=-(0-1)=1 \\
14 - 1 = pH = 13}\)