Gęstość piasku kwarcowego, jeżeli...

rewgh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 30 mar 2005, o 22:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdynia

Gęstość piasku kwarcowego, jeżeli...

Post autor: rewgh »

W morskiej strefie brzegowej dominującym osadem jest piasek kwarcowy. Jego gęstość wynosi ok. 2,65 g/cm3. Udział ziarenek kwarcu w całkowitej masie osadów na polskich brzegach Bałtyku wynosi 95%. Podaj ciężar piasku kwarcowego wypełniającego litrową butelkę.
fina1983
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 kwie 2011, o 14:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Gęstość piasku kwarcowego, jeżeli...

Post autor: fina1983 »

Z treści zadania wynika, że 95% mieszaniny stanowi piasek kwarcowy, mamy więc jako dopełnienie 5% wody. Ponadto wiemy, iż litrowa butelka ma objętość 1 dm3 czyli 1000cm3. Gęstość możemy dla ułatwienia przedstawić w kg/dm3 - wielkość nie ulega zmianie, bo 1kg to 1000g. Mamy więc gęstość piasku 2,65kg/dm3 i wody 1kg/dm3 (zasolenie Bałtyku pomijalne).
Ciężar mieszaniny (Q) możemy zapisać prostym równaniem:
Q=V*(0,95gp+0,05gw)

gdzie: V - objętość butelki
gp - gęstość piasku
gw - gęstość wody

mamy zatem: Q=1dm3*(0,95*2,65kg/dm3+0,05*1kg/dm3)=2,5675kg=2567,5g(jeśli ktoś woli)
ODPOWIEDZ