Jaką objętość 0,1-molowego kwasu siarkowodorowego należy dodać do 200 cm3 0,2-molowego roztworu siarczanu miedzi (II), aby wytrącić ilościowo osad siarczku miedzi (II)?
Obliczyć stężenie molowe roztworu wodorotlenku sodu, jeżeli do zobojętnienia 100cm3 tego roztworu zużyto 200cm3 0,15-molowego kwasu solnego.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadan bo nie wiem nawet jak sie za nie zabrać.
Stechiometria
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: biezanow
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
Stechiometria
1. \(\displaystyle{ H _{2} S + CuSO _{4} -> CuS + H _{2} SO _{4}}\)
stosunek molowy miedzi do siarki wynosi 1:1 wiec jesli masz:
\(\displaystyle{ 1000cm ^{3} --------- 0.2 mola Cu ^{2+}}\)
\(\displaystyle{ 200cm ^{3} ----------- x mola}\)
\(\displaystyle{ x=0,04 mola Cu ^{2+}}\)
Czyli teraz liczymy ilosc \(\displaystyle{ H _{2}S}\)
\(\displaystyle{ 1000cm ^{3} -------- 0.1 mola S ^{2-}}\)
\(\displaystyle{ V H _{2}S ----------- 0,04 mola}\)
\(\displaystyle{ V=400cm ^{3}}\)
2.\(\displaystyle{ NaOH + HCl -> NaCl + H _{2}O}\)
\(\displaystyle{ 1000cm ^{3} ---------- 0,15 mola HCl}\)
\(\displaystyle{ 200cm ^{3} ----------- x}\)
\(\displaystyle{ x=0,03 mola HCl}\)
Potrzebujesz 0,03 mola NaOH czyli:
\(\displaystyle{ 100cm ^{3}---------0,03 mola NaOH}\)
\(\displaystyle{ 1000cm ^{3}--------- y}\)
\(\displaystyle{ y=0,3mola NaOH => C _{mol} = 0,3 \frac{mol}{dm ^{3} }}\)
stosunek molowy miedzi do siarki wynosi 1:1 wiec jesli masz:
\(\displaystyle{ 1000cm ^{3} --------- 0.2 mola Cu ^{2+}}\)
\(\displaystyle{ 200cm ^{3} ----------- x mola}\)
\(\displaystyle{ x=0,04 mola Cu ^{2+}}\)
Czyli teraz liczymy ilosc \(\displaystyle{ H _{2}S}\)
\(\displaystyle{ 1000cm ^{3} -------- 0.1 mola S ^{2-}}\)
\(\displaystyle{ V H _{2}S ----------- 0,04 mola}\)
\(\displaystyle{ V=400cm ^{3}}\)
2.\(\displaystyle{ NaOH + HCl -> NaCl + H _{2}O}\)
\(\displaystyle{ 1000cm ^{3} ---------- 0,15 mola HCl}\)
\(\displaystyle{ 200cm ^{3} ----------- x}\)
\(\displaystyle{ x=0,03 mola HCl}\)
Potrzebujesz 0,03 mola NaOH czyli:
\(\displaystyle{ 100cm ^{3}---------0,03 mola NaOH}\)
\(\displaystyle{ 1000cm ^{3}--------- y}\)
\(\displaystyle{ y=0,3mola NaOH => C _{mol} = 0,3 \frac{mol}{dm ^{3} }}\)