Rozpuszczalność MgSO4 w wodzie w temperaturze 363 i 333K jest odpowiednio równa 69 i 55g/100g wody. 450g roztworu MgSO4 nasyconego w 363K ochłodzono do 333K. W wyniku tego z roztworu wykrystalizowała sól szcześciowodna. Oblicz masę wykrystalizowanej soli.
Jak obliczyć dokładnie masę tej soli?
W sumie policzyłem to zadanie ale nie dokładnie, ponieważ każda krystalizacja pobierała wodę z roztworu zatężając go i powodując następną krystalizację... piszę aby się dowiedzieć jaka jest to zależność...
Krystalizacja hydratu...
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Krystalizacja hydratu...
Owszem, ubytek wody, która będzie wodą krystalizacyjną w osadzie powoduje, że stężenie soli będzie spadało wolniej niż w przypadku osadu bezwodnego. Do dokładnego obliczenia tej wartości najlepiej ułożyć odpowiednią funkcję homograficzną.
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Krystalizacja hydratu...
Ehh... no dobrze.
Będę pisał bez zaokrągleń. Wyjściowo mamy stężenie \(\displaystyle{ \tfrac{69}{169}}\), a trzeba osiągnąć \(\displaystyle{ \tfrac{55}{155}=\tfrac{11}{31}}\). Niech \(\displaystyle{ x}\) oznacza zmniejszenie (w \(\displaystyle{ \mbox{g}}\)) soli z roztworu. Z bardzo prostej proporcji wynika, że \(\displaystyle{ 1\mbox{g}}\) soli zabiera z sobą do hydratu \(\displaystyle{ 0,9\mbox{g}}\) wody. Otrzymujemy z tego:
\(\displaystyle{ m_{s}=\tfrac{69}{169}\cdot 450-x \\ m_{H_{2}O}=450-m_{s_{0}}-0,9x}\)
Teraz należy zbudować wyrażenie:
\(\displaystyle{ \frac{55}{155}=\frac{m_{s}}{m_{H_{2}O}+m_{s}}}\),
wyliczyć z tego \(\displaystyle{ x,}\) no a dalej już nie trzeba tłumaczyć. Tak moim zdaniem powinno wyglądać rozwiązanie tego zadania.
Będę pisał bez zaokrągleń. Wyjściowo mamy stężenie \(\displaystyle{ \tfrac{69}{169}}\), a trzeba osiągnąć \(\displaystyle{ \tfrac{55}{155}=\tfrac{11}{31}}\). Niech \(\displaystyle{ x}\) oznacza zmniejszenie (w \(\displaystyle{ \mbox{g}}\)) soli z roztworu. Z bardzo prostej proporcji wynika, że \(\displaystyle{ 1\mbox{g}}\) soli zabiera z sobą do hydratu \(\displaystyle{ 0,9\mbox{g}}\) wody. Otrzymujemy z tego:
\(\displaystyle{ m_{s}=\tfrac{69}{169}\cdot 450-x \\ m_{H_{2}O}=450-m_{s_{0}}-0,9x}\)
Teraz należy zbudować wyrażenie:
\(\displaystyle{ \frac{55}{155}=\frac{m_{s}}{m_{H_{2}O}+m_{s}}}\),
wyliczyć z tego \(\displaystyle{ x,}\) no a dalej już nie trzeba tłumaczyć. Tak moim zdaniem powinno wyglądać rozwiązanie tego zadania.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2008, o 17:31 przez bolo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 11 razy
Krystalizacja hydratu...
czyli w ten sposób?
w 363 K = 69g / 100 g
w 333 K = 55g / 100 g
\(\displaystyle{ m_{s} = \frac{69}{100+69}*450 = 183,73g \\
m_{H_{2}O}=450g-183,73g=266,3g}\)
\(\displaystyle{ \frac{55}{100}=\frac{183,7g - x}{266,3g - 0,9x}}\)
w 363 K = 69g / 100 g
w 333 K = 55g / 100 g
\(\displaystyle{ m_{s} = \frac{69}{100+69}*450 = 183,73g \\
m_{H_{2}O}=450g-183,73g=266,3g}\)
\(\displaystyle{ \frac{55}{100}=\frac{183,7g - x}{266,3g - 0,9x}}\)
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Krystalizacja hydratu...
Poprawiłem postać wyrażenia \(\displaystyle{ m_{H_{2}O}}\), tam miała być tylko początkowa masa samej soli.
\(\displaystyle{ \frac{55}{155}=\frac{183,73-x}{450-1,9x} \\ x=73,82\mbox{[g]}}\)
Tak więc masa całej strąconej soli to \(\displaystyle{ 1,9x=1,9\cdot 73,82=140,23\mbox{[g]}}\).
\(\displaystyle{ \frac{55}{155}=\frac{183,73-x}{450-1,9x} \\ x=73,82\mbox{[g]}}\)
Tak więc masa całej strąconej soli to \(\displaystyle{ 1,9x=1,9\cdot 73,82=140,23\mbox{[g]}}\).