Mam takie zadanie: Do magnezu znajdującego sie temperaturze pokojowej dostarczono 25KJ.
Jaka ilość magnezu można podgrzać do temperatury topnienia? Temp.topn Mg=650C wie ktoś może dodam ,ze jest to zadanie z inzynierii materiałowej i wiem ze jakos na poczatku trzeba obliczyc ile potrzeba stopni na ogrzanie 1g ale na tym sie kończy prosze o jakąs pomoc dziekuje
z ciepła własciwego
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: biezanow
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
z ciepła własciwego
Nie jestem pewien czy dobrze ci to podpowiadam, ale sprobuj skorzystac z takiego prostego wzoru na cieplo:
\(\displaystyle{ Q= C*m*\Delta\T}\)
gdzie C to cieplo wlasciwie magnezu, m to masa, Q dostarczone cieplo, a \(\displaystyle{ \Delta T}\) zmiana temperatury.
Innego pomyslu mi na razie brak:)
\(\displaystyle{ Q= C*m*\Delta\T}\)
gdzie C to cieplo wlasciwie magnezu, m to masa, Q dostarczone cieplo, a \(\displaystyle{ \Delta T}\) zmiana temperatury.
Innego pomyslu mi na razie brak:)
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
z ciepła własciwego
ja bym to zrobił tak:
ciepło właściwe odczytuję z tablicy
\(\displaystyle{ c_{w} = 1020 frac{[J]}{[kg ^{o}C}}\)
\(\displaystyle{ Q = m c_{w} \delta T}\)
\(\displaystyle{ m = \frac{Q}{c_{w} \delta T} \
\
\
m = \frac{25000}{1020 630} 0,04 [kg]}\)
ciepło właściwe odczytuję z tablicy
\(\displaystyle{ c_{w} = 1020 frac{[J]}{[kg ^{o}C}}\)
\(\displaystyle{ Q = m c_{w} \delta T}\)
\(\displaystyle{ m = \frac{Q}{c_{w} \delta T} \
\
\
m = \frac{25000}{1020 630} 0,04 [kg]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: biezanow
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
z ciepła własciwego
No czyli moj pomysl chyba jednak nie byl zly.. tylko wartosci liczbowych mi sie szukac nie chcialo