Do 300g wody dodano 20g Na2O. Oblicz stężenie procentowe i molowe roztworu, jeżeli wiesz, że gęstość tego roztworu wynosi 1,1 g/cm3.
Pomożecie?
Rozpuszczalność
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 8 gru 2007, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: biezanow
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
Rozpuszczalność
62g Na2O --------- 80g NaOH
20g Na2O --------- x
x=25.8 g NaOH
Masa całego roztworu to 300+20 czyli 320 g.
Wiec stezenie procentowe:
\(\displaystyle{ \frac{25,8}{320} * 100 = 8,06%}\)
\(\displaystyle{ V _{r-r}= \frac{320}{1,1} = 291 cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ n _{NaOH}= \frac{25,8}{40}= 0,645}\)
Stężenie molowe:
\(\displaystyle{ \frac{0,645}{0,291}= 2.21 mol/dm ^{3}}\)
Mam nadzieje ze nie ma bledu:)
20g Na2O --------- x
x=25.8 g NaOH
Masa całego roztworu to 300+20 czyli 320 g.
Wiec stezenie procentowe:
\(\displaystyle{ \frac{25,8}{320} * 100 = 8,06%}\)
\(\displaystyle{ V _{r-r}= \frac{320}{1,1} = 291 cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ n _{NaOH}= \frac{25,8}{40}= 0,645}\)
Stężenie molowe:
\(\displaystyle{ \frac{0,645}{0,291}= 2.21 mol/dm ^{3}}\)
Mam nadzieje ze nie ma bledu:)
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
Rozpuszczalność
Perfekcyjnie rozwiązane, dziękuje.
[ Dodano: 3 Lutego 2008, 13:43 ]
Mam problem z jeszcze jednym zadaniem, w prawdziwe nie wydaje się trudne i udało mi się je rozwiązać, ale wynik wychodzi o kilka gramów za mały i w zadaniu bardzo analogicznym równieź wynik, różni sie od tego podanego o kilka gramów, dlatego zastanawiam się czy to przypadek, czy jakiś błąd czysto merytoryczny.
Korzystając z wykresu rozpuszczalności, oblicz, ile gramów azotanu (V) potasu wykrystalizuje się, jeżeli 500g nasyconego w tempertaurze 333K roztworu ochłodzimy do 293K.
[ Dodano: 3 Lutego 2008, 13:43 ]
Mam problem z jeszcze jednym zadaniem, w prawdziwe nie wydaje się trudne i udało mi się je rozwiązać, ale wynik wychodzi o kilka gramów za mały i w zadaniu bardzo analogicznym równieź wynik, różni sie od tego podanego o kilka gramów, dlatego zastanawiam się czy to przypadek, czy jakiś błąd czysto merytoryczny.
Korzystając z wykresu rozpuszczalności, oblicz, ile gramów azotanu (V) potasu wykrystalizuje się, jeżeli 500g nasyconego w tempertaurze 333K roztworu ochłodzimy do 293K.
- Sokół
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 55 razy
Rozpuszczalność
a jaką założyłaś rozpuszczalność? Odczytywałaś z krzywej rozpuszczalności?Natalia__K pisze:Perfekcyjnie rozwiązane, dziękuje.
[ Dodano: 3 Lutego 2008, 13:43 ]
Mam problem z jeszcze jednym zadaniem, w prawdziwe nie wydaje się trudne i udało mi się je rozwiązać, ale wynik wychodzi o kilka gramów za mały i w zadaniu bardzo analogicznym równieź wynik, różni sie od tego podanego o kilka gramów, dlatego zastanawiam się czy to przypadek, czy jakiś błąd czysto merytoryczny.
Korzystając z wykresu rozpuszczalności, oblicz, ile gramów azotanu (V) potasu wykrystalizuje się, jeżeli 500g nasyconego w tempertaurze 333K roztworu ochłodzimy do 293K.
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
Rozpuszczalność
W temperaturze 333K założyłam, ze rozpuszczalność wynosi 105g, a wtemperaturze 293K 34,5g. Wynik, który mi wyszedł jest o trzy gramy za mały i w zadaniu z podwyższaniem temperatury - bardzo podobnym do tego wynik też różni sie o 2,5g.
Może coś źle liczę, mógłbyś napisać mi proporcje, które byś tu zastosował?
[ Dodano: 3 Lutego 2008, 20:30 ]
Tak, odczytywałam z krzywej rozpuszczalności, ale wydaje mi sie odczytałam precyzyjnie i to raczej nie ma wpływu na wynik.
Może coś źle liczę, mógłbyś napisać mi proporcje, które byś tu zastosował?
[ Dodano: 3 Lutego 2008, 20:30 ]
Tak, odczytywałam z krzywej rozpuszczalności, ale wydaje mi sie odczytałam precyzyjnie i to raczej nie ma wpływu na wynik.
- Sokół
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 55 razy
Rozpuszczalność
najpierw obliczmy ile wody jest w roztworze
x - masa wody
y - masa soli
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=500\\ \frac{x}{y} = \frac{105}{100} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x 243,90 H_{2}O \\ y 256,10g KNO_{3}}\)
w temp. 293K rozpuszczalnosc jest troszke inna, w naszej ilosci wody rozpusci sie maks.
34,5g - 100 H2O
x g - 243,90 H2O
x=84,15 grama
my mamy 256,10g KNO3, wytrwaci sie wiec 256,10 - 84,15 = 171.95 g
x - masa wody
y - masa soli
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=500\\ \frac{x}{y} = \frac{105}{100} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x 243,90 H_{2}O \\ y 256,10g KNO_{3}}\)
w temp. 293K rozpuszczalnosc jest troszke inna, w naszej ilosci wody rozpusci sie maks.
34,5g - 100 H2O
x g - 243,90 H2O
x=84,15 grama
my mamy 256,10g KNO3, wytrwaci sie wiec 256,10 - 84,15 = 171.95 g
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 10:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 10 razy
Rozpuszczalność
Sens logiczny w moich obliczeniach był taki sam, tyle, ze Tobie wyszło 171,95g a mi 173g, a wynik w odpowiedziach to 175g.