Zad.
Oblicz wartość stałej równowagi reakcji rozpadu jodowodoru na gazowe pierwiastki w temp. 550 stopni celcjusza, jeśli reagenty osiągneły w stanie równowagi następujące stężenia:
[H2]= 0,04 mol/ dm3;
[I2]=0,08 mol/dm3;
[HI]= 0,4 mol/dm3
Zad. 2
Oblicz wartość stałej równowagi reakcji dimeryzacji tlenku azotu (II)
w temp. 50 stopni Celcjusza , jeśli reagenty osiągneły w stanie równowagi następujące stężenia:
[NO2]=0,1 mol/dm3;
[N2O4]= 3,3 razy 10 do potęgi -4 mol/dm3
Zad. 3
Zapisz wyrażenia na stałe równowagi następujących reakcji:
a) syntezy chlorowodoru z pierwiastków,
b) utlenienia tlenku siarki (IV) do gazowego tlenku siarki (VI).
c) spalania siarki w tlenie,
d) termicznego rozkładu węglanu wapnia.
Wartość stałej równowagi...
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Wartość stałej równowagi...
Hmm, i myslisz, ze wszyscy teraz popodstawiaja za Ciebie do wzoru, zebys to przepisal do zeszytu i oddal jako swoja prace domowa? Jedyne, czego potrzebujesz, to wiedziec, co to jest stala rownowagi:
Dla reakcji:
\(\displaystyle{ \rm { w_1 S_1 + w_2 S_2 + ... \rightleftharpoons u_1 P_1 + u_2 P_2 + .... }}\)
Stala rownowagi nazywamy wyrazenie (tylko blagam niech zaden student nie napisze, ze nie, bo aktywnosci, bo to, bo tamto, bo przedstawiawmy przeciez sytuacje najbardziej typowa i szkolna):
\(\displaystyle{ K = \frac{[P_1]^{u_1}\cdot [P_2]^{u_2} ...}{[S_1]^{w_1}\cdot [S_2]^{w_2} ...}}\)
Gdzie nawiasy kwadratowe to stezenia odpowiednich reagentow w stanie rownowagi. Na przyklad dla syntezy chlorowodoru z pierwiastkow:
\(\displaystyle{ \rm { H_2 + Cl_2 \rightleftharpoons 2HCl }}\)
Stala rownowagi to \(\displaystyle{ K = \frac{[HCl]^2}{[H_2][Cl_2]}}\).
Przykladowo, jesli w stanie rownowagi stezenie chlorowodoru wynosilo 2M, a chloru i wodoru 1M, to \(\displaystyle{ K = \frac{2^2}{1\cdot 1} = 4}\).
Aha, i w ukladach niejednorodnych (znaczy, ze masz gaz + cialo stale/ciecz) pomija sie cialo stale/ciecz, np. dla reakcji \(\displaystyle{ \rm { 2 CO \rightleftharpoons C + CO_2 }}\) mamy \(\displaystyle{ K = \frac{[CO_2]}{[CO]^2}}\).
Teraz powinienes zadania zrobic samodzielnie.
Dla reakcji:
\(\displaystyle{ \rm { w_1 S_1 + w_2 S_2 + ... \rightleftharpoons u_1 P_1 + u_2 P_2 + .... }}\)
Stala rownowagi nazywamy wyrazenie (tylko blagam niech zaden student nie napisze, ze nie, bo aktywnosci, bo to, bo tamto, bo przedstawiawmy przeciez sytuacje najbardziej typowa i szkolna):
\(\displaystyle{ K = \frac{[P_1]^{u_1}\cdot [P_2]^{u_2} ...}{[S_1]^{w_1}\cdot [S_2]^{w_2} ...}}\)
Gdzie nawiasy kwadratowe to stezenia odpowiednich reagentow w stanie rownowagi. Na przyklad dla syntezy chlorowodoru z pierwiastkow:
\(\displaystyle{ \rm { H_2 + Cl_2 \rightleftharpoons 2HCl }}\)
Stala rownowagi to \(\displaystyle{ K = \frac{[HCl]^2}{[H_2][Cl_2]}}\).
Przykladowo, jesli w stanie rownowagi stezenie chlorowodoru wynosilo 2M, a chloru i wodoru 1M, to \(\displaystyle{ K = \frac{2^2}{1\cdot 1} = 4}\).
Aha, i w ukladach niejednorodnych (znaczy, ze masz gaz + cialo stale/ciecz) pomija sie cialo stale/ciecz, np. dla reakcji \(\displaystyle{ \rm { 2 CO \rightleftharpoons C + CO_2 }}\) mamy \(\displaystyle{ K = \frac{[CO_2]}{[CO]^2}}\).
Teraz powinienes zadania zrobic samodzielnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 8 maja 2005, o 21:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Wartość stałej równowagi...
Co cóż, zacznijmy od tego, że wyrażenia w nawisach kwadratowych nie oznaczają stężeń
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Wartość stałej równowagi...
No tak, moga byc ulamki molowe albo cisnienia czastkowe, ale w czym mu to pomoze?
No dobra, moze wzialem troche nierealna (co nie znaczy, ze nie spotykana w tej sytuacji w zadaniach szkolnych) reakcje jak na stezenia, gdyby bylo powiedzmy \(\displaystyle{ \rm{ Et-OH + i-Pr-COOH \rightleftharpoons i-Pr-COO-Et + H_2O}}\) to bylbys usatysfakcjonowany?
No dobra, moze wzialem troche nierealna (co nie znaczy, ze nie spotykana w tej sytuacji w zadaniach szkolnych) reakcje jak na stezenia, gdyby bylo powiedzmy \(\displaystyle{ \rm{ Et-OH + i-Pr-COOH \rightleftharpoons i-Pr-COO-Et + H_2O}}\) to bylbys usatysfakcjonowany?
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 8 maja 2005, o 21:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Wartość stałej równowagi...
To akurat jaką reakcję przedstawiłeś nie ma żadnego znaczenia bo każda reakcja jest odwracalna. Chodzi o to, że zapis w [] jest już prawi nieużywany. Termodynamiczną stałą równowagi definiuje się jako stosunek aktywoności danych reagentów podniesionych do odpowiednich potęg. Stała zdefioniowana ciśnieniami, stężeniami, ułamkami molowymi są to w ogóle inne stałe, które były używane z 15 lat temu. Poza tym są to stałe mianowane co tylko utrudnia obliczenia. I się nie czepaj o te aktywoności bo jest to akurat dość ważne jeśli chcesz mieć wyniki zliżone do wartości wyznaczonych doświadczalnie. Co najwyżej można potem założyć, że współczynniki aktywności będą w przybliżeniu równe 1, ale w większości przypadków tak nie jest. A poza tym stała równowagi to nie jest po prostu wyrażenie tylko się to wyprowadza z podawowych założeń teromodynamiki.
Krótko mówiąc czepiam się szczegółwów
Krótko mówiąc czepiam się szczegółwów