W reakcji redukcji tlenku ołowiu IV (PbO2) wodorem otrzymano 0,5 mola ołowiu. Obliczyć, ile gramów pary wodnej powstało w tej reakcji.
Najlepiej jakby znalazł sie ktos tak dobry i narywoal mi rozwiacanie w paintcie ;p bedzie latwiej mi zrozumiec o co chodzi.. a jak by mi jeszcze wyslal to bylabym baaardzo dzwieczna
tunczyca@o2.pl
Bóg zapłać
zadanie 4.32 z Pazdro
-
- Użytkownik
- Posty: 300
- Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z xiężyca
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 14 razy
zadanie 4.32 z Pazdro
Równanie reakcji wyglada tak: \(\displaystyle{ 2H_{2}+PbO_{2}-->Pb +2H_{2}O}\)
Masa molowa otrzymanego ołowiu to 0,5*207g=103,5g
Zas masa molowa pary wodnej to 2*0,5*18g=18g
I wydaje mi się, że na tym zadanie się kończy. Nie mam pojecia, jakiego rozwiazania oczekujesz. W paincie? Przecież tu nie ma nic do rysowania... Przynajmniej mnie w szkole uczono samych operacji na liczbach
Aha, i gdzies czytałam, że to forum jest po to, żeby na nim umieszczać rozwiązania
Masa molowa otrzymanego ołowiu to 0,5*207g=103,5g
Zas masa molowa pary wodnej to 2*0,5*18g=18g
I wydaje mi się, że na tym zadanie się kończy. Nie mam pojecia, jakiego rozwiazania oczekujesz. W paincie? Przecież tu nie ma nic do rysowania... Przynajmniej mnie w szkole uczono samych operacji na liczbach
Aha, i gdzies czytałam, że to forum jest po to, żeby na nim umieszczać rozwiązania