Oblicz steżenie molowe 20% roztworu HCl o gęstości d=1,10

Martyna.M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 kwie 2005, o 01:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Oblicz steżenie molowe 20% roztworu HCl o gęstości d=1,10

Post autor: Martyna.M »

Oblicz steżenie molowe 20% roztworu HCl o gęstości d=1,10g/cm3
Aura
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 300
Rejestracja: 4 maja 2005, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z xiężyca
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 14 razy

Oblicz steżenie molowe 20% roztworu HCl o gęstości d=1,10

Post autor: Aura »

\(\displaystyle{ C_{mol}=\frac{C_{%} * d}{100%* M}=\frac{20*1100}{100*36,5} 6\frac{mol}{ dm^{3}}}\)
ODPOWIEDZ