Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu

Martyna.M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 30 kwie 2005, o 01:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu

Post autor: Martyna.M »

Zmieszano dwa roztwory soli: 40 g roztworu 20% i 20 g roztworu 10%. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.





Edit :Pisz regulaminowe tematy. Ten poprawiłem.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu

Post autor: Zlodiej »

Ojjj, jak ja to dawno robiłem ...

Rozwiazanie z chemicznego punktu widzenia:
Niech
a-masa substancji rozpuszczonej roztworu 1
b-masa substancji rozpuszczonej roztworu 2
C-stężenie procentowe otrzymanego roztworu
M-masa otrzymanego roztworu, M=20g+40g
a+b-masa substancji rozpuszczonej otrzymanego roztworu

a i b liczymy z ogólnego wzoru:

\(\displaystyle{ msr=\frac{mr\cdot cp}{100%}}\)

Stąd

\(\displaystyle{ a=\frac{40g\cdot 20%}{100%}=8g}\)

\(\displaystyle{ b=\frac{20g\cdot 10%}{100%}=2g}\)

a+b=10g

Stężenie liczymy z tego wzoru:

\(\displaystyle{ C=\frac{(a+b)\cdot 100%}{M}}\)

\(\displaystyle{ C=\frac{10g\cdot 100%}{60g}=\frac{50}{3}%}\)


A to z matematycznego punktu widzenia

Niech x będzie szukanym %. Otrzymujemy równanie z 1 niewiadomą.

\(\displaystyle{ 40\cdot 20%+20\cdot 10%=60\cdot x}\)

\(\displaystyle{ x=\frac{1}{6}=\frac{50}{3}%}\)


I co jest lepsze ?
ODPOWIEDZ