Zadanie z iloczynem rozpuszczalności

goldenka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 220
Rejestracja: 10 wrz 2005, o 12:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock/Kraków
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 10 razy

Zadanie z iloczynem rozpuszczalności

Post autor: goldenka »

Do trzech probówek \(\displaystyle{ 0,020}\) molowego \(\displaystyle{ AgNO_3}\), po \(\displaystyle{ 10 cm^3}\) każda, dodano odpowiedznio:
a) \(\displaystyle{ 10}\)\(\displaystyle{ cm^3}\)\(\displaystyle{ 0,10}\) molowego \(\displaystyle{ KCl}\)
b) \(\displaystyle{ 10}\)\(\displaystyle{ cm^3}\)\(\displaystyle{ 0,10}\) molowego \(\displaystyle{ K_2CrO_4}\)
C)\(\displaystyle{ 10}\)\(\displaystyle{ cm^3}\)\(\displaystyle{ 0,10}\) molowego \(\displaystyle{ K_3AsO_4}\)
W którym przypadku stężenie jonór \(\displaystyle{ Ag^{+}}\) w roztworze, po wytrąceniu odpowiednich soli, będzie najmniejsze? (w rozwiązaniu zaniedbać wpływ siły jonowej)

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Tylko krok po kroku:-)
Dziękuję i pozdrawiam
sADAM_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 sty 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin
Pomógł: 1 raz

Zadanie z iloczynem rozpuszczalności

Post autor: sADAM_ »

no to tak zobrazuje jak to liczyć:
AgNO3 + KCl -> AgCl + KNO3
azotanu jest 0,0002mola a chlorku 0,001 a więc za dużo...w reakcji nie bierze udziału 0,0008mola chlorku i zostaje w roztworze, czym sprawia ze rozpuszczalnosc azotanu srebra jest mocno ograniczona...
[Cl-]=0,04mol/l
Kso=[Ag+][Cl-]
[Ag+]=Kso/0,04
[Ag+]=3,96*10^-9
analogicznie następne przypadki, pozdrawiam
ODPOWIEDZ