pH, stezenie molowe...

Awatar użytkownika
casusrad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 10 gru 2006, o 20:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zory

pH, stezenie molowe...

Post autor: casusrad »

Jak mozma rozwiazac nastepujace zadania:

1. Zmieszano \(\displaystyle{ 100,0 cm^3 \ \ 0,002M}\) roztworu HCl i \(\displaystyle{ 100,0 cm^3 \ \ 0,002M}\) roztworu NaOH. Zaniedbujac kontrakcję objetości podczas mieszania roztworów oblicz pH otrzymanej mieszaniny.



2.Pewna duza elektrownia zuzywa 10000 ton węgla na dobe. Średnia zawartość siarki w stosowanym węglu wynosi 2,00% wagowych. Wydzielający sie ze spalinami tlenek siarki(IV) zostaje w 90,0% usuniety z instalacji odsiarczania, pozostaly powoduje zanieczyszczenie środowiska. Zakladając że obszar w promieniu 20,0 km zostal równomiernie zanieczyszczony, oblicz ile kwasu siarkowego(IV) \(\displaystyle{ ( H_2 SO_3)}\) spadnie srednio na dobe podczas deszczowej pogody na \(\displaystyle{ 1,00 m^2}\) powierzchni podczas tzw. kwasnego deszczu.



3. Spalono 5,132g siarki o czystości 91,00% a otrzymany tlenek siarki(IV) utleniono do tlenku siarki(VI). Z kolei tlenek siarki(VI) pochlonieto w 200,0g wody. Otrzymany roztwór kwasu siarkowego(VI) przeniesiono ilosciowo do kolby miarowej o pojemności \(\displaystyle{ 500,0 cm^3}\) i uzupelniono do kreski. Oblicz stezenie molowe otrzymanego roztworu \(\displaystyle{ ( H_2 SO_4)}\) jezeli wydajnośc reakcji spalania siarki wyniosla 98,00%, wydajnośc utleniania 95,00% a pochlanianie \(\displaystyle{ SO_3}\) w wodzie przebiegało z 97,00% wydajnościa.
roger_biezanow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 8 gru 2007, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: biezanow
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 3 razy

pH, stezenie molowe...

Post autor: roger_biezanow »

1. Sprowadza sie do zapisania reakcji w formie jonowej skroconej:\(\displaystyle{ H ^{+}+ OH ^{-} H _{2} O}\)
A poniewaz mamy takie same objetosci i stezenia kwasu i zasady to liczba moli HCl=NaOH
To \(\displaystyle{ pH=7}\)

2.Najpierw masa siarki czyli:
\(\displaystyle{ 0.02*10 000=200t}\)
Nastepnie reakcja : \(\displaystyle{ S + O _{2} SO _{2}}\)

\(\displaystyle{ SO _{2}+H _{2} O H _{2}SO _{3}}\)

\(\displaystyle{ masa SO _{2} = \frac{200t * 0,1*64*10 ^{-6}t }{32*10 ^{-6} } = 40t}\)
\(\displaystyle{ masa H _{2}SO _{3} = \frac{82*10 ^{-6}t*40t }{64*10 ^{-6}t }=51.25t}\)
\(\displaystyle{ na 1m ^{2} spadnie 51250kg:(4*10 ^{8} m ^{2}) = 0,128*10 ^{-3} kg}\)
ODPOWIEDZ