Witam mam takie zadanie z którym nei moge sobie poradzić.
Obliczyć ile moli amoniaku powstałoby, gdyby użyć do syntezy takiej objętości wodoru, w której znajduję się 12*10^24 cząsteczek H2 i takiej objętości azotu w której znajduje się 6*10^24 cząsteczek N2.
Robilem tak
12*10^24 cząsteczek H2 zamieniłem na mole i wyszło mi 19,9 mola. Tak samo z cząstwczkami N2 i wyszło 9,96 mola.
Rownanie jest takie N2+3H2----> 2NH3
i od tego momentu chyba zle zrobilem
bo dodalem mole z reakcji azotu i wodoru czyli w sumie 4 mole
i dodalem moje wyliczone mole czyli 19,9 + 9,96=29,86
ułozylem proporcję
z 4 moli-2 mole NH3
z 29,86 moli-x
i źle wychodzi, proszę o jakąś pomoc
Zadanie z molami
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 15:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pomógł: 3 razy
Zadanie z molami
Nie sprawdzałem czy dobrze zamieniłeś. Ale dalej to będzie inaczej.
Sprawdź, który składnik przereaguje całkowicie. Podpowiem-sprawdź wodór. Ile moli azotu reaguje z 19,9 molami wodoru?
Molowy stosunek stechiometryczny: 1:3 (azot do wodoru)
Wielkości dane i szukane: x - 19,9
Stąd x=19,9:3=6,6(3) Hej, azotu mamy nadmiar xD
Ile moli amoniaku powstaje z 19,9 moli wodoru?
Molowy stosunek stechiometryczny: 3:2 (wodór do amoniaku)
Wielkości dane i szukane: 19,9 - y
Stąd y=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) * \(\displaystyle{ 19,9=13,2(6) 13,7}\)
Odp: Powstaną 13,7 mole amoniaku.
Weź, żeby to Ci, licealisto, uczeń 3 gimnazjum musiał robić xDD
Sprawdź, który składnik przereaguje całkowicie. Podpowiem-sprawdź wodór. Ile moli azotu reaguje z 19,9 molami wodoru?
Molowy stosunek stechiometryczny: 1:3 (azot do wodoru)
Wielkości dane i szukane: x - 19,9
Stąd x=19,9:3=6,6(3) Hej, azotu mamy nadmiar xD
Ile moli amoniaku powstaje z 19,9 moli wodoru?
Molowy stosunek stechiometryczny: 3:2 (wodór do amoniaku)
Wielkości dane i szukane: 19,9 - y
Stąd y=\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) * \(\displaystyle{ 19,9=13,2(6) 13,7}\)
Odp: Powstaną 13,7 mole amoniaku.
Weź, żeby to Ci, licealisto, uczeń 3 gimnazjum musiał robić xDD