Przeliczanie stężeń.
Przeliczanie stężeń.
Oblicz stężenie procentowe 15,7 molowego roztworu amoniaku o gęstości 0,89 g/cm3
Przeliczanie stężeń.
to proste wystarczy poprzekształcać wzory:
wyjściowe (podstawowe):
1 \(\displaystyle{ C _{p}= \frac{m _{s} }{m _{r} } *100 }\)
2 \(\displaystyle{ c _{m} = \frac{n}{v}}\)
3 \(\displaystyle{ d= \frac{m _{r} }{v}}\)
4 \(\displaystyle{ n= \frac{m _{s} }{M}}\)
do wzoru 1 za mase subst podstaw przekształcony wzór 4 potem za masę roztworu podstaw wzór 2 i uporządkuj tak aby otrzymać:
\(\displaystyle{ \frac{C _{p}d }{M 100 } = \frac{n}{V}}\) a \(\displaystyle{ \frac{n}{v} =c _{m}}\)
wyjściowe (podstawowe):
1 \(\displaystyle{ C _{p}= \frac{m _{s} }{m _{r} } *100 }\)
2 \(\displaystyle{ c _{m} = \frac{n}{v}}\)
3 \(\displaystyle{ d= \frac{m _{r} }{v}}\)
4 \(\displaystyle{ n= \frac{m _{s} }{M}}\)
do wzoru 1 za mase subst podstaw przekształcony wzór 4 potem za masę roztworu podstaw wzór 2 i uporządkuj tak aby otrzymać:
\(\displaystyle{ \frac{C _{p}d }{M 100 } = \frac{n}{V}}\) a \(\displaystyle{ \frac{n}{v} =c _{m}}\)