Stała i stopień dysocjacji

Basiek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 lis 2007, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Stała i stopień dysocjacji

Post autor: Basiek »

Witam wszystkich mam problem z takimi zadaniami:

1. Roztwór zawiera 0,25 mola jonów \(\displaystyle{ SO_{4}^{-2}}\) oraz jony potasu. Oblicz stężenie jonów \(\displaystyle{ K^{+}}\)

2. Obliczyć stała dysocjację kwasu fluowodorowego wiedząc że w 0,01-molowy roztworze stopień dysocjacji wynosi 22%.

3.Obliczyć stopień dysocjacji kwasu cyjanowodorowego(HCN) w roztoarze o stężeniu 0,1 mol/dm3. Stała dysocjacji HCN wynosi \(\displaystyle{ 7,2 * 10^{-10}}\)

4.Stała dysocjacji zasadowej amoniaku wynosi \(\displaystyle{ 1,8 * 10^{-5}}\). Obliczyć stopnie dysocjacji amoniaku w roztworach 1) 1-molowym 2) 2-molowym 3) 0,01-molowym roztworze.

5.Stopień dysocjacji kwasu azotowego (III)(azotowego) (K=\(\displaystyle{ 2 * 10^{-4}}\)) , jeżeli stopień dysocjacji wynosi a) 2% b) 20%

6.Obliczyć stężenie jonów wodorowych w roztworze jednoprotonowego kwasu(K=\(\displaystyle{ 2 * 10^{-4}}\)) jeżeli stopień dysocjacji wynosi a) 1% b) 10%

7.Obliczyć stała dysocjacji kwasu jednoprotonowego, wiedzac ze w jego roztworze stężenie jonow wodorowych 0,01mol/dm3 stopień dysocjacji wynosi 2%.

8.Obliczyć stopień dysocjacji kwasu jednoprotonowego(K=\(\displaystyle{ 4 * 10^{-4}}\)) w roztworze o stężeniu jonów \(\displaystyle{ OH^{-}}\) wynosi 0,02mol/dm3.

9.w 0,1-molowym roztworze stopień dysocjacji pewnego jednoprotonowego kwasu wynosi 1%. przy jakim stężeniu stopień dysocjacji osiągnie wartość 90%.

10.Ile wody trzeba dolać do 0,5dm3 0,2molowego roztworu kwasu octowego (K=\(\displaystyle{ 1,8 * 10^{-5}}\)), aby stopień dysocjacji kwasu powiodł się?
ODPOWIEDZ