Witam chciałbym poprosić o pomoc w rozwiązaniu paru zadań
1 .
Ile gramów wody i ile gramów 95-procentowego etanolu należy zmieszać, aby otrzymać 950 g 70-procentowego roztworu C2H5OH?
2.
Zmieszano 200 g 95-procentowego etanolu z 300 g etanolu 20-procentowego. Oblicz stęże-nie otrzymanego roztworu.
i takie:
Określ konfigurację elektronową: a) berylu, b) glinu, c) fosforu, d) argonu e) wapnia,
f) arsenu, g) bromu, h) rubidu, i) cyny, j) jodu; podaj dostępne z układu okresowego in-formacje o tych pierwiastkach i narysuj modele ich atomów.
Alkohole. Zadania
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Alkohole. Zadania
1)
\(\displaystyle{ x\cdot{0,95}+(950-x)\cdot{0}=950\cdot{0,7}}\)
\(\displaystyle{ x=700}\) alkoholu
250 wody
2)
\(\displaystyle{ \frac{200\cdot{0,95}+300\cdot{0,2}}{200+300}\cdot{100\%}=50\%}\)
\(\displaystyle{ x\cdot{0,95}+(950-x)\cdot{0}=950\cdot{0,7}}\)
\(\displaystyle{ x=700}\) alkoholu
250 wody
2)
\(\displaystyle{ \frac{200\cdot{0,95}+300\cdot{0,2}}{200+300}\cdot{100\%}=50\%}\)
- Sokół
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 55 razy
Alkohole. Zadania
w większości układach okresowych jest podana konfiguracja elektronowa. Jeśli nie masz takiego układu, skorzystaj z wikipedii, wpisując jako haslo dany pierwiastek. Obok w ramce będzie konfiguracja.zelek pisze:
Określ konfigurację elektronową: a) berylu, b) glinu, c) fosforu, d) argonu e) wapnia,
f) arsenu, g) bromu, h) rubidu, i) cyny, j) jodu; podaj dostępne z układu okresowego in-formacje o tych pierwiastkach i narysuj modele ich atomów.