Witam! Prosze o pomoc w rozwiązaniu 2 zadań i w miare możliwości wytłumaczenie ich.
1.Na podstawie wzoru sumarycznego określ, który węglowodór zawiera najwiekszy % masowy węgla:eten czy etyn.Swoją odpowiedź sprawdź za pomocą obliczenia.
2. Masa cząsteczkowa pewnego alkenu wynosi 56u. Podaj wzór sumaryczny i nazwę tego alkenu. Mc=12u, Mh=1u.
Z góry dziekuje;p
2 zadanka o węglowodorach
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
2 zadanka o węglowodorach
1)
Z czym jest problem?
2)
\(\displaystyle{ C_{n}H_{2n}}\)
\(\displaystyle{ 12n+2n=56}\)
\(\displaystyle{ n=4}\)
\(\displaystyle{ C_{4}H_{8}}\) buten
Z czym jest problem?
2)
\(\displaystyle{ C_{n}H_{2n}}\)
\(\displaystyle{ 12n+2n=56}\)
\(\displaystyle{ n=4}\)
\(\displaystyle{ C_{4}H_{8}}\) buten
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 lis 2007, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
2 zadanka o węglowodorach
w tym ze wogle nie wiem od czego sie zabrac ;p z chemi "troche" cienki jestem
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
2 zadanka o węglowodorach
Eten:
\(\displaystyle{ C_{2}H_{4}}\)
Masa cząsteczkowa:
\(\displaystyle{ 2\cdot{12}+4\cdot{1}=28}\)
Zawartość węgla:
\(\displaystyle{ \frac{2\cdot{12}}{28}\cdot{100\%}\approx{85,7\%}}\)
Analogicznie dla etynu.
\(\displaystyle{ C_{2}H_{4}}\)
Masa cząsteczkowa:
\(\displaystyle{ 2\cdot{12}+4\cdot{1}=28}\)
Zawartość węgla:
\(\displaystyle{ \frac{2\cdot{12}}{28}\cdot{100\%}\approx{85,7\%}}\)
Analogicznie dla etynu.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 lis 2007, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
2 zadanka o węglowodorach
Dzieki kapuje ;p a mam jeszcze jedno zadanie zeby juz nei zaczynac nowego tematu tzn bo nie wiem czy dobrze obliczylem mam obliczyć procentową zawartość węgla (% masowy) w metanie i wyszlo mi 25% poprawny wynik?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 lis 2007, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
2 zadanka o węglowodorach
Oj drobny błąd ;p i jeszcze raz wielkie thx dzieki tobie pani z chemi mnie nie zrówna z ziemia ;p