Stezenia, stosunki...[zadanka] /post Basi/

marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Stezenia, stosunki...[zadanka] /post Basi/

Post autor: marshal »

Byłabym wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań:
1)Mamy 5 kg kwasu siarkowego o stężeniu 15%. Ile kg kwasu siarkowego o stężeniu 10% należy dolać, aby otrzymać kwas o stężeniu 13%?
2)W jakim stosunku należy zmieszać dwa roztwory cukru o stężeniach 7%i18% aby otrzymać roztwór 13%?

--
pozdrawiam
Basia
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Stezenia, stosunki...[zadanka] /post Basi/

Post autor: Skrzypu »

Hmmo są zadania bardziej matematyczne, a tylko treść jest związana z chemią.

1.
x-masa roztworu 10%

5*15+x*10=(5+x)*13
75+10x=13x+65
3x=10
x=3+1/3

2.
a-masa 7% roztworu
b-masa 18% roztworu

7a+18b=13(a+b)
7a+18b=13a+13b
6a=5b
a=5b/6
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Stezenia, stosunki...[zadanka] /post Basi/

Post autor: marshal »

Skrzypu pisze:Hmmo są zadania bardziej matematyczne, a tylko treść jest związana z chemią.
no pasuja i tu i tu a ze w chemii malo sie dzieje wiec troche ozywienia nie zaszkodzi :]
Gość

Stezenia, stosunki...[zadanka] /post Basi/

Post autor: Gość »

ale proste te zadanka /stosunki/ Basi
vidox

Stezenia, stosunki...[zadanka] /post Basi/

Post autor: vidox »

proste...oby wiecej takich, uwielbiam chemie!!!
Dave
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 14 lip 2004, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 16 razy

Stezenia, stosunki...[zadanka] /post Basi/

Post autor: Dave »

Marshal jestes kobieta czy mezczyzna bo nie potrafie tego stwierdzic raz piszesz "bylabym wdzieczna" a innym razem "zrobilem te stronke..." ?
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Stezenia, stosunki...[zadanka] /post Basi/

Post autor: Skrzypu »

Marshal napisał post za Basie i już
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Stezenia, stosunki...[zadanka] /post Basi/

Post autor: marshal »

dave pisze:Marshal jestes kobieta czy mezczyzna bo nie potrafie tego stwierdzic raz piszesz "bylabym wdzieczna" a innym razem "zrobilem te stronke..." ?
hahahahha dobre... kiedy i gdzie pisalem o stronce??

a odpowiedz masz w poscie Skrzypu

jestem menszczyznom.. zeby nie bylo watpliwosci ;]
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Stezenia, stosunki...[zadanka] /post Basi/

Post autor: Skrzypu »

marshal pisze:jestem menszczyznom.. zeby nie bylo watpliwosci ;]
Aha

Czemu dopiero teraz to mówisz?
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Stezenia, stosunki...[zadanka] /post Basi/

Post autor: Nostry »

Łoł, czyżby AGUHA nas nawiedziła?
ODPOWIEDZ