Oblicz liczbę atomów poszczególnych pierwiastków zawartą w następujących ilościach związków:
a) 3,75 mola K2S
Obliczanie liczby moli pierwiastków:
Obliczanie liczby atomów pierwiastków:
b) 1,2 mola C6H12O6
Obliczanie liczby moli pierwiastków:
Obliczanie liczby atomów pierwiastków:
Oblicz liczbę atomów..
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: CK
- Podziękował: 3 razy
Oblicz liczbę atomów..
a) K2S
liczba moli pierwiastka:
K= 2x3,75=7,5 mola
S= 3.75 mola
\(\displaystyle{ K_{2}S}\) zawiera 11,25 moli pierwiastka
liczba atomow:
\(\displaystyle{ 3\cdot6,02\cdot10^{23}\cdot3,75=6,77\cdot10^{24}}\)
analogicznie b)
liczba moli pierwiastka:
K= 2x3,75=7,5 mola
S= 3.75 mola
\(\displaystyle{ K_{2}S}\) zawiera 11,25 moli pierwiastka
liczba atomow:
\(\displaystyle{ 3\cdot6,02\cdot10^{23}\cdot3,75=6,77\cdot10^{24}}\)
analogicznie b)