Witam All
1 zad.
ile cm3 10% rozrworu KOH o gestosci d=1.082g/cm3 nalezy odmierzyc aby przygotowac 250 cm3 4 % roztworu KOH o gestosci d=1,033g/cm3
2zad
Dany jest 40% roztwór NaOH o gestosci d=1,43g/cm3. Jaką objetosc roztworu trzeba wziąc aby przygotowac 10dm3 15% roztworu o gęstosci d=1.16g/cm3?
3zad
Obliczyć jaka objetosc 0,1 molowego roztworu wodorotlenku baru potrzebna jest do całkowitego zobojetnienia 200 cm3 10% roztworu chlorowodoru o gestości d=1,1g/cm3
z Góry dziekuje za odpowiedz
Pozdrowianka
3 zadanai z przeliczanai stężeń
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustka
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 8 razy
3 zadanai z przeliczanai stężeń
Ad 1, 3 - https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=46897
2. Musimy policzyc V w pierwszym roztworze, ale brakuje nam w nim jeszcze masy, ta mase mamy w 2. roztworze wiec ją obliczmy, oczywiście zmieniając jednostki i wstawiamy do drugiego równania. I wyznaczamy objetosc.
\(\displaystyle{ C_{p2}=\frac{m}{d_2V_2}\\
\frac{15}{100}=\frac{m}{1160\cdot 10}\Rightarrow m=\frac{11600\cdot 15}{100}=1740g\\
C_{p1}=\frac{m}{d_1V}\\
\frac{4}{10}=\frac{1740}{1430V}\Rightarrow V\approx 3.042dm^3}\)
2. Musimy policzyc V w pierwszym roztworze, ale brakuje nam w nim jeszcze masy, ta mase mamy w 2. roztworze wiec ją obliczmy, oczywiście zmieniając jednostki i wstawiamy do drugiego równania. I wyznaczamy objetosc.
\(\displaystyle{ C_{p2}=\frac{m}{d_2V_2}\\
\frac{15}{100}=\frac{m}{1160\cdot 10}\Rightarrow m=\frac{11600\cdot 15}{100}=1740g\\
C_{p1}=\frac{m}{d_1V}\\
\frac{4}{10}=\frac{1740}{1430V}\Rightarrow V\approx 3.042dm^3}\)