w jaki sposób można rozwiązać następujące zadania? :
1. Dany jest 20% roztwór NaOH o gęstości \(\displaystyle{ d=1,22 g/cm^{3}}\).
Oblicz stężenie molowe NaOH w tym roztworze.
2. dany jest 3,01 molowy roztwór \(\displaystyle{ H_{2} SO_{4}}\) o gęstości \(\displaystyle{ d=1,18g/cm^{3}}\).
Oblicz stężenie procentowe kwasu siarkowego w tym roztworze.
3. Dany jest 40% roztwór NaOH o gęstości \(\displaystyle{ d=1,43 g/cm^{3}}\). Jaką objetość tego roztworu trzeba wziąć, aby przygotować \(\displaystyle{ 10 dm^{3}}\) 15% roztworu o gęstości \(\displaystyle{ d= 1,1 dm^{3}}\) ?
roztwory
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 3 razy
roztwory
1. \(\displaystyle{ Dane: C_{p} = 20 \ d = 1,22 g/cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ Szukane: C_{m}_{NaOH} = ?}\)
Ze stężenia procentowego możemy tutaj wywnioskować, że na 100 g roztworu przypada nam 20 g NaOH. Wobec tego możemy przyjąć (tak sądzę), że:
\(\displaystyle{ m_{s} = 20 g \ m_{r} = 20 g + 100 g = 120 g}\)
\(\displaystyle{ M_{mol}_{NaOH} = 40 g/mol \ n =\frac{20g}{40\frac{g}{mol}}= \frac{1}{2} mol}\)
\(\displaystyle{ V_{roztworu} = \frac{120 g}{1,18 g/cm^{3}}\approx 16,95 cm^{3} = 0,01695 dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ C_{mol} = \frac{\frac{1}{2} mol}{0,01695 dm^{3}}\approx 24,49 \frac{mol}{dm^{3}}}\)
Ja bym to zrobił w taki sposób. Pozostałe zadania opierają się na tym samym schemacie. Dasz sobie radę dalej, czy robić następne ?
\(\displaystyle{ Szukane: C_{m}_{NaOH} = ?}\)
Ze stężenia procentowego możemy tutaj wywnioskować, że na 100 g roztworu przypada nam 20 g NaOH. Wobec tego możemy przyjąć (tak sądzę), że:
\(\displaystyle{ m_{s} = 20 g \ m_{r} = 20 g + 100 g = 120 g}\)
\(\displaystyle{ M_{mol}_{NaOH} = 40 g/mol \ n =\frac{20g}{40\frac{g}{mol}}= \frac{1}{2} mol}\)
\(\displaystyle{ V_{roztworu} = \frac{120 g}{1,18 g/cm^{3}}\approx 16,95 cm^{3} = 0,01695 dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ C_{mol} = \frac{\frac{1}{2} mol}{0,01695 dm^{3}}\approx 24,49 \frac{mol}{dm^{3}}}\)
Ja bym to zrobił w taki sposób. Pozostałe zadania opierają się na tym samym schemacie. Dasz sobie radę dalej, czy robić następne ?
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dziura
- Podziękował: 22 razy
roztwory
Nie chciałbym podważać twojego wyniku Rohamos ale moim zdaniem jest błędny. Gdyż według moich obliczeń wynosi 6,1
Już piszę jak to obliczyłem:
1. Najpierw zamiana jednostki gęstości by była wyrażona w \(\displaystyle{ \frac{g }{dm ^{ 3} }}\) czyli wtedy gęstość wynosi: \(\displaystyle{ 1220 \frac{g }{dm ^{ 3} }}\)
2. Następnie wykorzystałem ogólnodostępny wzór na przeliczanie stężeń, czyli:
\(\displaystyle{ Cm= \frac{Cp d }{ 100procent M }}\)
po podstawieniu danych ( \(\displaystyle{ M=40 u}\) bo \(\displaystyle{ M = 23 + 16+ 1}\)
Wychodzi, że stężenie molowe równa się \(\displaystyle{ 6,1 \frac{ g}{mol }}\)
Reszte zadanek na stężenie procentowe możesz obliczyć przy przekształceniu wzoru powyżej, wtedy to będzie: \(\displaystyle{ Cp= \frac{Cm 100procent M }{d }}\)
jeśli chcesz reszte zadanek to daj cynk:)
Już piszę jak to obliczyłem:
1. Najpierw zamiana jednostki gęstości by była wyrażona w \(\displaystyle{ \frac{g }{dm ^{ 3} }}\) czyli wtedy gęstość wynosi: \(\displaystyle{ 1220 \frac{g }{dm ^{ 3} }}\)
2. Następnie wykorzystałem ogólnodostępny wzór na przeliczanie stężeń, czyli:
\(\displaystyle{ Cm= \frac{Cp d }{ 100procent M }}\)
po podstawieniu danych ( \(\displaystyle{ M=40 u}\) bo \(\displaystyle{ M = 23 + 16+ 1}\)
Wychodzi, że stężenie molowe równa się \(\displaystyle{ 6,1 \frac{ g}{mol }}\)
Reszte zadanek na stężenie procentowe możesz obliczyć przy przekształceniu wzoru powyżej, wtedy to będzie: \(\displaystyle{ Cp= \frac{Cm 100procent M }{d }}\)
jeśli chcesz reszte zadanek to daj cynk:)
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
roztwory
Ad. 1. \(\displaystyle{ 6,1 ft[\frac{\mbox{mol}}{\mbox{dm}^{3}}}\right] .}\)
Ad. 2. \(\displaystyle{ 25 .}\)
Ad. 3. \(\displaystyle{ 2,885 ft[\mbox{dm}^{3} \right]}\). Najpierw należy obliczyć stężenie molowe wyjściowego roztworu \(\displaystyle{ \left(14,3\mbox{M} \right)}\) i wykorzystać regułę krzyżową - otrzyma się stosunek objętości roztworu i wody, które należy sobie tak dostosować, żeby suma ich objętości wyniosła \(\displaystyle{ 10\mbox{dm}^{3}.}\)
Ad. 2. \(\displaystyle{ 25 .}\)
Ad. 3. \(\displaystyle{ 2,885 ft[\mbox{dm}^{3} \right]}\). Najpierw należy obliczyć stężenie molowe wyjściowego roztworu \(\displaystyle{ \left(14,3\mbox{M} \right)}\) i wykorzystać regułę krzyżową - otrzyma się stosunek objętości roztworu i wody, które należy sobie tak dostosować, żeby suma ich objętości wyniosła \(\displaystyle{ 10\mbox{dm}^{3}.}\)