Bardzo potrzebuje pomocy z pewnym zadaniem z chemii, muszę je wysłać na zaliczenie, a nie mam pojęcia od której strony się za nie wziąć
Trzy elektrolizery połączone szeregowo zawierają kolejno roztwory wodne \(\displaystyle{ HgCl_2, SnCl_2}\) i \(\displaystyle{ CoCl_2}\). Po przerwaniu elektrolizy w pierwszym z tych elektrolizerów masa wydzielonej rtęci wynosiła \(\displaystyle{ 100\,kg}\). Obliczyć masę wydzielonych metali w każdym z dwóch pozostałych elektrolizerów.
Zadanie z elektrolizerami
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 28 sty 2022, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- wiek: 20
- Podziękował: 1 raz
Zadanie z elektrolizerami
Ostatnio zmieniony 28 sty 2022, o 20:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Re: Zadanie z elektrolizerami
Przez wszystkie elektrolizery przepłynął taki sam ładunek.
\(\displaystyle{ m_{Hg}:m_{Sn}:m_{Co} =k_{Hg}:k_{Sn}:k_{Co}= \frac{M_{Hg}}{2F} :\frac{M_{Sn}}{2F}:\frac{M_{Co}}{2F}=M_{Hg}:M_{Sn}:M_{Co} }\)
\(\displaystyle{ m_{Hg}:m_{Sn}:m_{Co} =k_{Hg}:k_{Sn}:k_{Co}= \frac{M_{Hg}}{2F} :\frac{M_{Sn}}{2F}:\frac{M_{Co}}{2F}=M_{Hg}:M_{Sn}:M_{Co} }\)