Ustal wzór tlenku azotu
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 paź 2021, o 10:37
- Płeć: Kobieta
- wiek: 16
Ustal wzór tlenku azotu
Ustal wzór tlenku azotu w którym stosunek masowy azotu do tlenu wynosi 7:16, natomiast masa molowa jest równa 46 g/mol. Ustał wzór empiryczny i rzeczywisty.
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Re: Ustal wzór tlenku azotu
Wystarczy sama masa molowa, gdyż równanie:
\(\displaystyle{ 14 \cdot x + 16 \cdot y =46 }\)
ma tylko jedno rozwiązanie w liczbach naturalnych.
Jak tak nam nie pozwalają to:
\(\displaystyle{ N _{x} O _{y} }\)
\(\displaystyle{ x:y=\frac{7}{14}: \frac{16}{16} =1:2}\)
Wzór empiryczny \(\displaystyle{ NO _{2} }\)
\(\displaystyle{ n \cdot (14 +2\cdot 16)=46}\)
\(\displaystyle{ n=1}\)
Czyli wzór empiryczny jest jednocześnie wzorem rzeczywistym.
\(\displaystyle{ 14 \cdot x + 16 \cdot y =46 }\)
ma tylko jedno rozwiązanie w liczbach naturalnych.
Jak tak nam nie pozwalają to:
\(\displaystyle{ N _{x} O _{y} }\)
\(\displaystyle{ x:y=\frac{7}{14}: \frac{16}{16} =1:2}\)
Wzór empiryczny \(\displaystyle{ NO _{2} }\)
\(\displaystyle{ n \cdot (14 +2\cdot 16)=46}\)
\(\displaystyle{ n=1}\)
Czyli wzór empiryczny jest jednocześnie wzorem rzeczywistym.