Stężenie procentowe soli

bozon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 sty 2015, o 12:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Z nienacka
Podziękował: 11 razy

Stężenie procentowe soli

Post autor: bozon »

Hej, czy mając do dyspozycji stężenie poszczególnych jonów w roztworze soli np. \(\displaystyle{ KCl}\) w jednostkach \(\displaystyle{ mg/l}\) mogę obliczyć stężenie procentowe całej soli? Jeżeli tak, to czy poprostu sumuję masy poszczególnych jonów i traktuje to jako masa substancji w stężeniu procentowym? Wartość masy roztworu to \(\displaystyle{ 1000 g}\)? Czy jakoś inaczej się to robi?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2021, o 19:38 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Stężenie procentowe soli

Post autor: janusz47 »

Jon to atom, który posiada za mało lub za dużo elektronów. Masa elektronów jest tak mała, że w obliczeniach można ją pominąć.

Przyjmujemy więc, że kation sodu i atom sodu mają taką samą masę

\(\displaystyle{ M_{mol Na^{+}} = 23 \frac{g}{mol}= M_{mol Na}. }\)
bozon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 5 sty 2015, o 12:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Z nienacka
Podziękował: 11 razy

Re: Stężenie procentowe soli

Post autor: bozon »

janusz47 pisze: 28 wrz 2021, o 11:35 Jon to atom, który posiada za mało lub za dużo elektronów. Masa elektronów jest tak mała, że w obliczeniach można ją pominąć.

Przyjmujemy więc, że kation sodu i atom sodu mają taką samą masę

\(\displaystyle{ M_{mol Na^{+}} = 23 \frac{g}{mol}= M_{mol Na}. }\)
Hej, chodziło mi bardziej o to, czy mając dwa stężenia: kationu i anionu mogę je dodać do siebie otrzymując stężenie całej soli?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Stężenie procentowe soli

Post autor: janusz47 »

Można dodać te dwa stężenia jonów.

Dodano po 15 minutach 37 sekundach:
Stężenie jonów \(\displaystyle{ c_{j} }\) obliczamy ze wzoru ...
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Stężenie procentowe soli

Post autor: pesel »

janusz47 pisze: 28 wrz 2021, o 11:35 Masa elektronów jest tak mała, że w obliczeniach można ją pominąć.
Sumarycznie tych elektronów w jonach nie jest ani mniej, ani więcej niż w atomach. Po prostu, tego którego nie ma w jonie \(\displaystyle{ K^{+} }\) znajdziemy w jonie \(\displaystyle{ Cl ^{-} }\), więc rozważania czy ich masę można pominąć są chyba zbędne.
bozon pisze: 28 wrz 2021, o 16:21 mogę je dodać do siebie otrzymując stężenie całej soli?
Możesz, uzyskasz wtedy stężenie soli w \(\displaystyle{ \frac{mg}{l} }\). Do obliczenia stężenia procentowego będziesz potrzebował gęstości roztworu.
bozon pisze: 27 wrz 2021, o 17:04 Wartość masy roztworu to 1000 g
Hmm, jak odważysz \(\displaystyle{ 1 \ kg}\) roztworu to tak, ale jak odmierzysz \(\displaystyle{ 1 \ litr}\) to niekoniecznie.
ODPOWIEDZ