Hej,
Potrzebuję obliczyć pH podczas pomiaru potencjału półogniwa:
\(\displaystyle{ IO^{-}_{3} + H^{+} \Leftrightarrow I^{-} + H_{2}O }\)
Znam stężenie jonu \(\displaystyle{ IO^{-}_{3} }\) oraz stężenie jonu \(\displaystyle{ I^{-} }\) oraz potencjał elektrody i jej potencjał standardowy.
Powyższe równanie wyrównuję i otrzymuję: \(\displaystyle{ IO^{-}_{3} + 6H^{+} + 6e \Leftrightarrow I^{-} + 3H_{2}O }\)
Znam równanie Nernsta \(\displaystyle{ E= E^{0} + \frac{0,059}{n} ln \frac{[ox]}{[red]} }\)
Ale jak to przełożyć na obliczenie pH mając 6 moli jonów wodorowych ?
Czy ktoś może mnie naprowadzić ?
Pozdrawiam.
Elektrochemia
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Re: Elektrochemia
Przzede wszystkim trzeba uzgodnić równwniae połówkowe:
\(\displaystyle{ IO_3^-+6H^+ +6e \to I^-+6H_2O}\)
W równaniu Nernsta oczywiście już logarytm dziesiętny, a nie naturalny.
\(\displaystyle{ E=E ^{o}+ \frac{0.059}{6} \lg \frac{\left[ IO_3^-\right] \left[ H^+\right] ^6}{\left[ I^-\right] } }\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ \left[ H^+\right] }\), a potem obliczyć \(\displaystyle{ pH}\).
\(\displaystyle{ IO_3^-+6H^+ +6e \to I^-+6H_2O}\)
W równaniu Nernsta oczywiście już logarytm dziesiętny, a nie naturalny.
\(\displaystyle{ E=E ^{o}+ \frac{0.059}{6} \lg \frac{\left[ IO_3^-\right] \left[ H^+\right] ^6}{\left[ I^-\right] } }\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ \left[ H^+\right] }\), a potem obliczyć \(\displaystyle{ pH}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 5 sty 2015, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z nienacka
- Podziękował: 11 razy
Re: Elektrochemia
Równanie powyżej wyrównałam. A tutaj przy wodzie powinno być chyba 3
Już wszystko jasne.
Dziękuję!