Cześć.
Mam problem z pewnym zadaniem:
Reakcję otrzymywania butadienu w fazie gazowej badano w warunkach T,V=const., mierząc ciśnienie całkowite P w funkcji czasu. W temperaturze 523 K uzyskano następujące wyniki: (i tu tabelka czas/ciśnienie całkowite). Mam wyznaczyć metodą podstawiania rząd rej reakcji.
I tu pojawia się problem - na podstawie ciśnienia całkowitego jestem w stanie obliczyć stężenie panujące w układzie.
Ale nie wiem, jak policzyć ubytek stężenia substratu (który jest potrzebny do wyznaczenia stałej szybkości reakcji ...).
Czy ktoś podpowie, jak ruszyć to zadanie dalej?
Pozdrawiam.
Stała szybkości reakcji w fazie gazowej
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 5 sty 2015, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z nienacka
- Podziękował: 11 razy
Stała szybkości reakcji w fazie gazowej
Ostatnio zmieniony 19 sie 2021, o 15:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Re: Stała szybkości reakcji w fazie gazowej
Żes pewien, że to dobry dział?
Wykorzystaj stechiometrię reakcji. BTW, po co Ci stała szybkości jak masz znaleźć rząd reakcji? Pewnie bez tego się da.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 5 sty 2015, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z nienacka
- Podziękował: 11 razy
Re: Stała szybkości reakcji w fazie gazowej
Racja,
mój błąd - przeniosłam temat na "chemię".
Dodano po 3 minutach 10 sekundach:
Jeżeli się nie zmieni, to znakiem tego, że dobre równanie = wiem, który rząd reakcji [?].
Stechiometria równania jest 1 : 1 : 1 (1 substrat, 2 produkty).
mój błąd - przeniosłam temat na "chemię".
Dodano po 3 minutach 10 sekundach:
Trzeba wyznaczyć to metodą podstawiania, czyli do wzoru na stałą szybkość reakcji.
Jeżeli się nie zmieni, to znakiem tego, że dobre równanie = wiem, który rząd reakcji [?].
Stechiometria równania jest 1 : 1 : 1 (1 substrat, 2 produkty).
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Re: Stała szybkości reakcji w fazie gazowej
Odwodornienie butenu, a nie butanu?
Skoro to jest, jak poniekąd twierdzisz:
\(\displaystyle{ C _{4} H _{8} \to C _{4} H _{6} +H _{2} }\)
Zauważ, że jak ubywa X moli butenu, to powstaje X moli butadienu oraz X moli wodoru. W układzie przybywa więc X moli gazów. Z tabelki znasz ciśnienie całkowite (czyli stężenie całkowite) w kilku czasach biegu reakcji. Możesz policzyć zmianę stężenia całkowitego, a biorąc pod uwagę wcześniejsze rozważania, możesz policzyć zmianę stężenia butenu, która była z tym związana. Pewnie początkowe ciśnienie butenu też masz podane, więc i stężenie początkowe możesz policzyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 5 sty 2015, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z nienacka
- Podziękował: 11 razy
Re: Stała szybkości reakcji w fazie gazowej
Przerobiłam to jeszcze raz i okazało się, że trzasnęłam się w obliczeniach ... ech..
Teraz się wszystko zgadza!
Dzięki!
Teraz się wszystko zgadza!
Dzięki!