Wymiana ciepła

Kaka1211
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 gru 2020, o 19:46
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Wymiana ciepła

Post autor: Kaka1211 »

Ile powstanie spalin przy spaleniu 10 kg metanu w 30 %nadmiarze tlenu?


Bardzo proszę o rozwiązanie bądź jakiekolwiek wskazówki które pomogą mi w rozwiązaniu i zrozumieniu jak należy robić to zadanie. Będę bardzo wdzięczna!
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Wymiana ciepła

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ CH_4+2O_2 \to CO_2+2H_2O}\)

Na \(\displaystyle{ 1 \ kmol}\) metanu (\(\displaystyle{ 16 \ kg}\)) użytby \(\displaystyle{ 2 \cdot 1.3=2.6 \ kmola \ tlenu}\) (\(\displaystyle{ 2.6 \cdot 32 \ kg)}\). Oblicz ile użyto tlenu na \(\displaystyle{ 10 \ kg}\) metanu. Dodaj masy obu substartów i już.
Kaka1211
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 gru 2020, o 19:46
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Re: Wymiana ciepła

Post autor: Kaka1211 »

Jak obliczyć ile użyto tlenu na 10 kg metanu jeżeli 10 kg metanu to 0,625 kmol

Dodano po 27 minutach 56 sekundach:
Jeżeli 1 kmol metanu to 16kg to 10 kg metanu to 0,625 kmol metanu, a jeżeli 2,6 kmol tlenu to 32 kg to 10 kg tlenu to 0,8125 kmol tlenu i co dalej
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Wymiana ciepła

Post autor: pesel »

Kaka1211 pisze: 18 gru 2020, o 22:53 jeżeli 2,6 kmol tlenu to 32 kg
No chyba nie.

Skoro \(\displaystyle{ 16 \ kg}\) metanu daje \(\displaystyle{ (16+2.6 \cdot 32) \ kg}\) spalin, to ze zwykłej proporcji oblicz ile tych spalin powstanie z \(\displaystyle{ 10 \ kg}\) metanu.
Nie trzeba obliczać ile w spalinach będzie tlenu, dwutlenku węgla i pary wodnej ponieważ ich sumaryczna masa bedzie równa sumie mas użytego metanu i tlenu. Zasada zachowania masy, czy jakoś tak.
Kaka1211
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 gru 2020, o 19:46
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Re: Wymiana ciepła

Post autor: Kaka1211 »

Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ