Mieszaninę hydratu siarczanu(VI) miedzi(II)-woda(1/5) i azotanu(V) srebra(I) o masie \(\displaystyle{ m_x}\) rozpuszczono w wodzie i poddano elektrolizie prądem o natężeniu 5,0 A w elektrolizerze zaopatrzonym w elektrody platynowe. Po upływie pewnego czasu t stwierdzono, że masa katody zwiększyła się o 12,48 g, a objętość gazu wydzielonego na anodzie w warunkach normalnych wynosiła \(\displaystyle{ 1,12 dm^3}\).
Zadanie 43.2 (0-2)
Oblicz masę mx mieszaniny soli użytej podczas elektrolizy.
Korzystamy z prawa elektrolizy Faradaya, wiemy że
\[\]
\[\text{Z }=\text{ }96\text{ }500\text{ }C\text{ }\cdot \text{ mo}{{\text{l}}^{-1}}\,\,\,\,-\text{staa}\,\,\,\text{Faradaya}\]
$q-$liczba ładunków (energii elektrycznej) w kolumnach (C)
Teraz, \[q=it\]
Zatem \(\displaystyle{ m=Zit}\)
Więc,
\[\begin{align}
& m=12.48\,\,g \\
& I=5.0\,\,\text{A} \\
\end{align}\]
Objętość gazu wydzielonego z anody \(\displaystyle{ V=1.12\,\,\text{d}{{\text{m}}^{3}}}\).
W warunkach normalnych objętość gazu jest równa \(\displaystyle{ 22.4\,\,\text{d}{{\text{m}}^{\text{3}}}}\).
\(\displaystyle{ m=\frac{1.12}{22.4}=0.05\,\,\,\text{mola}}\)
Teraz, ten gaz który się wydzielił \(\displaystyle{ {{\text{O}}_{2}}}\) to:
\(\displaystyle{ 0.05\cdot 32=1.6\,\,\text{g}}\)
\(\displaystyle{ {{m}_{x}}=\text{masa}\,\,\text{z}\,\,\text{katody}\,\,\,\text{+}\,\,\text{masa do andody}\,\,\text{=}\,\text{12}\text{.48}\,\,\text{+}\,\,\text{1}\text{.60}\,\,\text{=}\,\,\text{14}\text{.04}g}\)
Zadanie 43.3 (0-2)
Oblicz, jak długo należy prowadzić elektrolizę tego roztworu prądem o podanym natężeniu, aby masa katody zwiększyła się o 12,48 g.
\(\displaystyle{ m=\text{Zit}}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ \begin{align}
& m=12.48 \\
& i=5\,\,\text{A} \\
& \text{Z}\,\,\text{=}\frac{\text{odwopowiednik}\,\,\text{wagi}\,\,\text{z}\,\,\text{katody}}{96500}=\frac{\frac{63.5}{2}}{96500}=\frac{31.8}{96500} \\
& m=\text{Zit} \\
& \text{12}\text{.48}\,\,\text{=}\frac{31.8}{96500}\cdot 5\cdot t \\
& t\approx 7574.34\left[ \text{s} \right]\approx \frac{7574.34}{60}\approx 126\,\,\min \\
\end{align}}\)
A więc czy dobrze to zadanie z elektrolizy zrobiłem ? Dzięki za pomoc !
Mieszaninę hydratu siarczanu(VI) miedzi(II)-woda(1/5) i azotanu(V) srebra(I)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Re: Mieszaninę hydratu siarczanu(VI) miedzi(II)-woda(1/5) i azotanu(V) srebra(I)
Nawet się nie zbliżyłeś do poprawnego rozwiązania. Serio masa metalu i tlenu, które wydzieliły się na elektrodach jest równa masie soli?