Aktywność promieniotwórcza

karolina_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Aktywność promieniotwórcza

Post autor: karolina_18 »

Hej.
Mam małą zagwozdkę związaną z wydajnością, chociaż wydaje mi się, że obliczenia są w porządku.
Otóż robiłam projekt w dniu 6.12,w którym wykorzystywałam związek znakowany jodem 131 o aktywności 160MBq na 1ml (na dzień 26.11).
Moim zadaniem było obliczenie aktywności związku na dzień robienia projektu, a więc minęło 11dni.
Wykorzystałam wzór
\(\displaystyle{ A= A_{0} \cdot e ^{-(ln2/T) \cdot t} }\)

Gdzie T to czas połowicznego rozpadu i wynosi on 8 dni.

Podstawiając wartości do wzoru wyszło mi, że aktywność wynosi 61,7MBq na 1ml. Z racji użycia tylko 100uL wiadome jest, że aktywność będzie mniejsza a więc 6,17MBq.
Wydaje mi się,że jest to dobrze.

Aczkolwiek na podstawie pomiaru 3 frakcji o objętości 3mL wyszło, że zmierzona aktywność za pomocą licznika syntylacyjnego wynosi 8,97MBq. Więc z oczywistych względów wydajność wynosi powyżej 100%.

Dla każdej frakcji uzyskaliśmy wyniki w DPM (declay per minute), gdzie \(\displaystyle{ 2,22 \cdot 10^{7} DPM = 3,7 \cdot 10^{7} Bq }\), dla 10uL.
Tutaj moje obliczenia dla jednej frakcji zostały potwierdzone przez prowadzącą stąd wiem, że tok moich obliczeń jest słuszny.
Tak więc dla 1 frakcji wyniosło : 4,97 MBq, dla 2: 2,80MBq a dla 3: 1,2 MBq.

Czy ktoś ma jakiś pomysł co mogło pójść nie tak w obliczeniach?
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: Aktywność promieniotwórcza

Post autor: Gosda »

Pewnie na tym forum bardzo mały ułamek użytkowników to chemicy. Wydaje mi się, że aktywność o której mówisz to suma frakcji:

\(\displaystyle{ 4.97 + 2.80 + 1.2 = 8.97}\)

Zakładając, że wartość \(\displaystyle{ t = 11 }\) jest dokładna, można spróbować pokusić się o wyznaczenie oczekiwanej wartości \(\displaystyle{ T}\).

\(\displaystyle{ T = \frac{-t \log 2 }{\log \frac{A}{A_0}} \approx \frac{-11 \cdot 0.693}{\log \frac{89.7}{160}} \approx 11.977}\)

nie za bardzo pasuje to do danych doświadczalnych, ale może ja po prostu nie widzę czegoś oczywistego :D
ODPOWIEDZ