Witam.
Jak zabrać się za rozwiązanie poniższego zadania? Nie jest to zwykła zamiana moli -> atomy, ani odwrotnie.
Proszę o pomoc.
Dana próbka kofeiny \(\displaystyle{ C_{8}H_{10}N_{4}O_{2}}\) posiada \(\displaystyle{ 6,47\cdot 10^{22} }\)atomów węgla. Ile atomów wodoru jest w tej samej próbce?
Zadanie - Liczba Avogadro
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 22 lip 2016, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Zadanie - Liczba Avogadro
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2019, o 23:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 22 lip 2016, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Re: Zadanie - Liczba Avogadro
Jestem amatorem, a chemii uczę się sam od podstaw. Gdybym wiedział jak to rozwiązać, to nie zakładałbym tematu.
Czy jeżeli podzielę liczbę atomów węgla przez 8, to czy wyjdzie mi uniwersalna liczba przez którą będę mógł pomnożyć szukany wodór?
Re: Zadanie - Liczba Avogadro
Mozesz np.na podstawie liczby atomow wegla obliczyc (przyblizona - UOP) wage tej czasteczki i z proporcji wyciagnac liczbe atomow wodoru.
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: Zadanie - Liczba Avogadro
ugmc, UOP nie jest potrzebny do rozwiązania pierwiastków, nie trzeba nawet korzystać z liczby Avogadro.
Każda cząsteczka kofeiny składa się z ośmiu atomów węgla i dziesięciu wodorów. Stosunek liczby atomów tych dwóch pierwiastków jest stały, jeśli więc oznaczymy szukaną wielkość przez \(\displaystyle{ x}\), mamy prostą proporcję:
\(\displaystyle{ \frac{8}{10} = \frac{6.47 \cdot 10 ^ {22}}{x}}\)
Może to zadanie sprawiło problem właśnie dlatego, że nie trzeba korzystać z bardziej zaawansowanych narzędzi chemicznych?
Każda cząsteczka kofeiny składa się z ośmiu atomów węgla i dziesięciu wodorów. Stosunek liczby atomów tych dwóch pierwiastków jest stały, jeśli więc oznaczymy szukaną wielkość przez \(\displaystyle{ x}\), mamy prostą proporcję:
\(\displaystyle{ \frac{8}{10} = \frac{6.47 \cdot 10 ^ {22}}{x}}\)
Może to zadanie sprawiło problem właśnie dlatego, że nie trzeba korzystać z bardziej zaawansowanych narzędzi chemicznych?