zadania z roztworów, pilnie prosze o pomoc

Justyna11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 wrz 2019, o 10:28
Płeć: Kobieta

zadania z roztworów, pilnie prosze o pomoc

Post autor: Justyna11 »

1. Oblicz masy odpowiednich wodorosoli sodowych kwasu fosforowego potrzebnych do uzyskania
\(\displaystyle{ 100cm^3}\) buforu o \(\displaystyle{ pH=7,3}\) i stężeniu całkowitym wynoszącym \(\displaystyle{ 500 mmol/dm3}\). Dla anionu \(\displaystyle{ H_3PO_4^-}\)
\(\displaystyle{ pK= 7,199}\), \(\displaystyle{ MNa= 22,99}\), \(\displaystyle{ MP= 30,97}\), \(\displaystyle{ MO= 16,0}\)

2.Oblicz \(\displaystyle{ pOH}\) roztworu powstałego w wyniku zmieszania \(\displaystyle{ 20 cm^3}\) \(\displaystyle{ 0,1 M}\) roztworu azotanu(V)
amonu z \(\displaystyle{ 10 cm^3}\) \(\displaystyle{ 0,1 M}\) roztworu wodorotlenku potasu. W obliczeniach należy pominąć zjawisko
kontrakcji. Ile moli azotanu(V) amonu należy dodać do buforu aby złamać bufor?
\(\displaystyle{ pK_{NH_3\cdot H_2O} = 4,75}\).

3.Sporządzono roztwór buforowy o stosunku molowym \(\displaystyle{ NH_3\cdot H_2O:NH_4Br}\) równym \(\displaystyle{ 1:4}\). Którego
ze składników należy dodać do tego roztworu aby zwiększyć jego pojemność buforową?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1708
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: zadania z roztworów, pilnie prosze o pomoc

Post autor: pesel »

Wybierz sobie jedno to Ci je zrobię.
Justyna11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 wrz 2019, o 10:28
Płeć: Kobieta

Re: zadania z roztworów, pilnie prosze o pomoc

Post autor: Justyna11 »

Prosze o zrobienie zadania 1, a co to znaczy złamać bufor?
dziekuje za pomoc ;)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1708
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: zadania z roztworów, pilnie prosze o pomoc

Post autor: pesel »

1.

Zamieniam w tym zadaniu \(\displaystyle{ H_3PO_4^-}\) na \(\displaystyle{ H_2PO_4^-}\).

\(\displaystyle{ H_2PO_4^- \iff HPO_4^{2-} + H^+}\)

\(\displaystyle{ K_2=[H^+] \cdot \frac{[HPO_4^{2-}]}{[H_2PO_4^-]}}\)

\(\displaystyle{ \frac{K_2}{[H^+] }= \frac{n_{Na_2HPO_4}}{n_{NaH_2PO_4}}}\)

\(\displaystyle{ n_{Na_2HPO_4}+n_{NaH_2PO_4}=C \cdot V=0.5 \cdot 0.1 = 0.05}\)

Z układu równań wyznaczyć liczby moli.

\(\displaystyle{ m_{Na_2HPO_4}=n_{Na_2HPO_4} \cdot M_{Na_2HPO_4}}\)

\(\displaystyle{ m_{NaH_2PO_4}=n_{NaH_2PO_4} \cdot M_{NaH_2PO_4}}\)

BTW
Złamać bufor to pewnie jakaś kalka z angielskiego. Zapewne chodzi o to, że dodano tyle mocnego kwasu/zasady, ze jeden ze składników buforu się wyczerpał i bufor przestał być buforem. Przy czym nie sądzę aby azotan(V) amonu mógłby tego dokonać.
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: zadania z roztworów, pilnie prosze o pomoc

Post autor: Gosda »

Potwierdzam, np. w używa się tego sformułowania. Gdyby link przestał działać:
The more A- and HA molecules available, the less of an effect addition of a strong acid or base will have on the pH of a system. Consider the addition of a strong acid such as HCl. Initially, the HCl donates its proton to the weak base (A-)through the reaction A- + HCl → HA + Cl-. This changes the pH by lowering the ratio [A-]/[HA], but as long as there is still a lot of A- present, the change in pH will be small. But if we keep adding HCl, the weak base A- will eventually run out. Once the A- is gone, any additional HCl will donate its proton to water (HCl + H2O → H3O+ + Cl-). This will dramatically increase the concentration [H+] and so the pH drops. We call this breaking the buffer solution, and we call the amount of acid a buffer can absorb before it breaks the "buffer capacity for addition of strong acid". A solution with more weak base, [A-], has a higher buffer capacity for addition of strong acid.
ODPOWIEDZ