Roztwory buforowe - zadanie

karolaa24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 wrz 2019, o 11:59
Płeć: Kobieta

Roztwory buforowe - zadanie

Post autor: karolaa24 »

Bardzo proszę o pokazanie schematu do rozwiązywania tego typu zadań:
Ile moli soli `K_2CO_3` należy dodać do `150\, cm^3` roztworu `NaHCO_3` o stęż. \(0,1 \frac{mol}{dm^3}\), aby uzyskać roztwór buforowy o `pH = 10,5`.
\(K_1, H_2CO_3= 10^{-7}\\
K_2, H_2CO_3= 2,4\cdot 10^{-11}\)

Z góry bardzo dziękuję :)
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2019, o 13:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Roztwory buforowe - zadanie

Post autor: pesel »

Rozwiązanie znalezione na innym forum:

W takiej mieszaninie mamy równowagę:

\(\displaystyle{
HCO_3^- \iff H^++CO_3^{2-}}\)


Stała równowagi tej reakcj to:

\(\displaystyle{ K_2=[H^+] \cdot ([CO_3^{2-}]/[HCO_3^-])}\)

\(\displaystyle{ K_2/[H^+]=n_{Na_2CO_3}/n_{NaHCO_3}=n_{Na_2CO_3}/(c_{NaHCO_3} \cdot V_{NaHCO_3})}\)

Wyznaczyć z tego równania \(\displaystyle{ n_{Na_2CO_3}}\)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Roztwory buforowe - zadanie

Post autor: pesel »

Oczywiście węglan potasu, nie sodu.
karolaa24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 9 wrz 2019, o 11:59
Płeć: Kobieta

Re: Roztwory buforowe - zadanie

Post autor: karolaa24 »

Bardzo dziękuję :)
ODPOWIEDZ