Redoks ze związkami jodu

Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Redoks ze związkami jodu

Post autor: Gosda »

Zbalansować

\(\displaystyle{ P_{4} + P_{2} I_{4} + H_{2}O= H_{3}PO_{4} + PH_{4}I}\).

Jak się do tego zabrać? Próbowałem rozpisać reakcje połówkowe, ale od stopni utlenienia miesza mi się tylko w głowie
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1708
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Redoks ze związkami jodu

Post autor: pesel »

Bez stopni utlenienia idzie to zrobić.
Gosda pisze: LaTeX nie działa, chodzi mi o takie równanie: P4 + P2I4 + H2O = H3PO4 + PH4I.
Mnie też nie działa.

a P4 + b P2I4 + c H2O = d H3PO4 + e PH4I

P:

4a+2b=d+e ---> 4a+(20/32)d=d+(40/32)d ---> a=(13/32)d

I:

4b=e ---> 4b=(40/32)d ---> b=(10/32)d

O:

c=4d=(128/32)d

H:

2c=3d+4e ---> 8d=3d+4e ---> e=(5/4)d=(40/32)d

----------------------------

a:b:c:d:e=(13/32)d : (10/32)d : (128/32)d : (32/32)d : (40/32)d

a:b:c:d:e=13 : 10 : 128 : 32 : 40
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Redoks ze związkami jodu

Post autor: Gosda »

Można też zgadnąć współczynniki i tylko sprawdzić, że się zgadza; albo zauważyć (przy Twoich oznaczeniach) że główny wyznacznik układu równań jest niezerowy, więc nawet komputer znajdzie jedyne rozwiązanie. Ciekawi mnie jednak metoda połówkowa i, w szczególności, te przeklęte stopnie utlenienia.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1708
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Redoks ze związkami jodu

Post autor: pesel »

Fosfor, kolejno od lewej: 0, II, V, -III.
ODPOWIEDZ