Entropia a SEM ogniwa

karolina_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Entropia a SEM ogniwa

Post autor: karolina_18 »

Witam,
Jeśli SEM w pewnym zakresie temperatur nie zależy od tejże temperatury to jak zmieni się entropia reakcji, która zachodzi w takim ogniwie?

Wydaje mi się, że na podstawie tylko tych danych nie można określić, ale mam jeszcze do wyboru:

\(\displaystyle{ 1 \frac{J}{K \cdot mol}}\)

\(\displaystyle{ 0 \frac{J}{K \cdot mol}}\)

najprawdopodobniej wartości rzędu \(\displaystyle{ 10 \frac{J}{K \cdot mol}}\)
Guzzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 10 gru 2012, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 52 razy

Re: Entropia a SEM ogniwa

Post autor: Guzzi »

Z równania Gibbsa-Hemholtza dla procesu odwracalnego mamy:

\(\displaystyle{ \left( \frac{ \partial G}{ \partial T} \right) _{p}=-S}\)

W stanie równowagi termodynamicznej następuje równość potencjału termodynamicznego oraz pracy nieobjętościowej, co można zapisać:

\(\displaystyle{ \Delta G = W = -zFE}\)

Wstawiając do pierwszego równania mamy:

\(\displaystyle{ \left( \frac{ \partial G}{ \partial T} \right) _{p}=-S=\left(\frac{ \partial \left( -zFE\right) }{ \partial T} \right) _{p}}\)

Stąd otrzymujemy zależność entropii od zmiany potencjału ogniwa:

\(\displaystyle{ zF\left( \frac{ \partial E}{ \partial T} \right) _{p}=S}\)

W zadaniu mamy, że SEM ogniwa się nie zmienia w pewnym zakresie temperatur wobec tego:

\(\displaystyle{ \left( \frac{ \partial E}{ \partial T} \right) _{p}=0 \Leftrightarrow S=0}\)
karolina_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Re: Entropia a SEM ogniwa

Post autor: karolina_18 »

Bardzo dziękuję.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Entropia a SEM ogniwa

Post autor: pesel »

Na bank pytali o \(\displaystyle{ \Delta S}\).
ODPOWIEDZ