Witam,
Czy mógłby mi ktoś pomóc z zadaniem o treści:
W reakcji następczej \(\displaystyle{ A \rightarrow B \rightarrow C}\) w chwili \(\displaystyle{ t = 0 s}\), stężenia reagentów wynoszą \(\displaystyle{ [A]=A_0}\), \(\displaystyle{ =0}\), \(\displaystyle{ [C]=0}\). Wiadomo, że stężenie reagenta \(\displaystyle{ B}\) osiąga maksimum po czasie \(\displaystyle{ 2}\) sekund. Po jakim czasie szybkość tworzenia produktu \(\displaystyle{ C}\) jest najwyższa:
Odrzuciłam odpowiedź \(\displaystyle{ 0s}\) i raczej odpowiedź \(\displaystyle{ 2s}\)
Wydaje mi się, że będzie to odpowiedź \(\displaystyle{ 1s}\) ale nie jestem pewna.
szybkość tworzenia produktu
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
szybkość tworzenia produktu
Ostatnio zmieniony 9 lip 2019, o 12:08 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 10 gru 2012, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 52 razy
Re: szybkość tworzenia produktu
Rozwiązując równania kinetyczne reakcji następczej otrzymujemy zależność stężenia poszczególnych reagentów w funkcji czasu.
\(\displaystyle{ C_{B}\left( t\right) = \frac{ C_{A0} k_{1} }{ k_{2} - k_{1} } \left( e^{- k_{1}t} - e^{- k_{2}t } } \right)}\)
\(\displaystyle{ C_{C}\left( t\right) = C_{A0}- C_{A0}e^{- k_{1}t}-\frac{ C_{A0} k_{1} }{ k_{2} - k_{1} } \left( e^{- k_{1}t} - e^{- k_{2}t } } \right)}\)
Licząc pochodną \(\displaystyle{ \frac{\mbox{d}C_{B}}{ \mbox{d}t }}\) i przyrównując ją do zera otrzymujemy, że maksymalne stężenie reagenta \(\displaystyle{ B}\) jest osiągane w czasie:
\(\displaystyle{ t= \frac{\ln{ \frac{ k_{2} }{ k_{1} } }}{ k_{2} - k_{1} }}\)
Dwukrotnie różniczkując równanie \(\displaystyle{ C_{C}\left( t\right)}\) po czasie i przyrównując je do zera otrzymujemy, że maksymalna szybkość tworzenia produktu \(\displaystyle{ C}\) jest osiąga w tym samym czasie co maksymalne stężenie reagenta \(\displaystyle{ B}\) (polecam sprawdzić ten fakt). Ma to swoje uzasadnienie, gdyż szybkość reakcji zależy od stężenia substratu. W związku z powyższym maksymalną szybkość tworzenia produktu \(\displaystyle{ C}\) w reakcji następczej osiągamy w czasie kiedy stężenie wyjściowego substratu \(\displaystyle{ B}\) osiąga wartość maksymalną.
\(\displaystyle{ C_{B}\left( t\right) = \frac{ C_{A0} k_{1} }{ k_{2} - k_{1} } \left( e^{- k_{1}t} - e^{- k_{2}t } } \right)}\)
\(\displaystyle{ C_{C}\left( t\right) = C_{A0}- C_{A0}e^{- k_{1}t}-\frac{ C_{A0} k_{1} }{ k_{2} - k_{1} } \left( e^{- k_{1}t} - e^{- k_{2}t } } \right)}\)
Licząc pochodną \(\displaystyle{ \frac{\mbox{d}C_{B}}{ \mbox{d}t }}\) i przyrównując ją do zera otrzymujemy, że maksymalne stężenie reagenta \(\displaystyle{ B}\) jest osiągane w czasie:
\(\displaystyle{ t= \frac{\ln{ \frac{ k_{2} }{ k_{1} } }}{ k_{2} - k_{1} }}\)
Dwukrotnie różniczkując równanie \(\displaystyle{ C_{C}\left( t\right)}\) po czasie i przyrównując je do zera otrzymujemy, że maksymalna szybkość tworzenia produktu \(\displaystyle{ C}\) jest osiąga w tym samym czasie co maksymalne stężenie reagenta \(\displaystyle{ B}\) (polecam sprawdzić ten fakt). Ma to swoje uzasadnienie, gdyż szybkość reakcji zależy od stężenia substratu. W związku z powyższym maksymalną szybkość tworzenia produktu \(\displaystyle{ C}\) w reakcji następczej osiągamy w czasie kiedy stężenie wyjściowego substratu \(\displaystyle{ B}\) osiąga wartość maksymalną.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy