Pik redukcji - stężenie i wysokość

siwek21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 1 lip 2019, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 7 razy

Pik redukcji - stężenie i wysokość

Post autor: siwek21 »

Hej.
Już jestem na finiszu zadań i już nie będę spamować (przepraszam za spam, ale akurat ze wszystkich działów analityczna jest najgorsza)
"Pik redukcji jonu \(\displaystyle{ Cu^{2+}}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 10^{-5} mol/l}\) ma wysokość \(\displaystyle{ H}\). Jakie było stężenie tego depolaryzatora, jeśli po dodatku wzorca wysokość jego piku wzrosła o \(\displaystyle{ 2H}\)?"
Zupełnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2019, o 18:47 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1708
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Pik redukcji - stężenie i wysokość

Post autor: pesel »

Potrzebne dane to objętość analizowanej próbki oraz objętość i stężenie wzorca.

No chyba, że pytają o stężenie jakie powstało w próbce o stężeniu \(\displaystyle{ 10^{-5}}\) po dodaniu do niej wzorca. Ponieważ pik wzrósł trzykrotnie to i stężenie wzrosło trzykrotnie, czyli do \(\displaystyle{ 3 \cdot 10^{-5}}\). Ale ta wersja zadania trochę sztuczna.
siwek21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 1 lip 2019, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 7 razy

Re: Pik redukcji - stężenie i wysokość

Post autor: siwek21 »

No właśnie nie bardzo rozumiem o co w nim chodzi. Tak jakby stężenie początkowe roztworu to \(\displaystyle{ 10^{-5}}\) i wysokość \(\displaystyle{ H}\). Potem po dodatku wzorca zmienia się na \(\displaystyle{ 2H}\). No ale w dalszym ciągu tak jakby pytają o stężenie początkowe?

Nie ogarniam, ale pójdę tym tropem, który podałeś. Dzięki!
Ostatnio zmieniony 6 lip 2019, o 16:25 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pojedyncze symbole literowe także zapisujemy z użyciem LateXa.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7922
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1672 razy

Pik redukcji - stężenie i wysokość

Post autor: janusz47 »

Wyznaczając nieznane stężenie metodą wielokrotnego dodatku wzorca, możemy zapisać proporcję

\(\displaystyle{ \frac{H}{2H} = \frac{10^{-5}\frac{mol}{l}}{c_{x}}}\)

Stąd

\(\displaystyle{ c_{x} = 2\cdot 10^{-5}\frac{mol}{l}}\)

Odpowiedź B.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1708
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Pik redukcji - stężenie i wysokość

Post autor: pesel »

siwek21 pisze: wysokość jego piku wzrosła o \(\displaystyle{ 2H}\)?
siwek21 pisze: dodatku wzorca zmienia się na \(\displaystyle{ 2H}\)
Może zdecyduj się czy "o" czy "do".
ODPOWIEDZ