Hej.
Jestem kompletnie zielony w analitycznej, przynajmniej z tej części.
Mam zadanie o następującej treści:
"Do roztworu zawierającego \(\displaystyle{ 10 mmoli}\) jonów metalu \(\displaystyle{ Me}\) dodano \(\displaystyle{ EDTA}\) otrzymując roztwór, w którym
\(\displaystyle{ pMe = - \log \beta (MeEDTA)}\). Ile \(\displaystyle{ mmoli}\) \(\displaystyle{ EDTA}\) dodano?
Nawet nie wiem jak szukać do tego wzoru żeby to policzyć. Nie pogardze nawet drobną podpowiedzią!
Dzięki
Miareczkowanie - jony metalu i EDTA
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Miareczkowanie - jony metalu i EDTA
\(\displaystyle{ pMe=-\log[Me]=-\log[MeEDTA] \Rightarrow [Me]=[MeEDTA] \Rightarrow n_{Me}=n_{MeEDTA}}\)
Zadanie jest trochę ułomne i przy tak ubogich danych należy założyć, że stała trwałości kompleksu ma bardzo dużą wartość, na tyle dużą, że można pominąć stężenie wolnego ligandu (zwłaszcza przy nadmiarze kationu jest to realne). Ponieważ liczba moli metalu jest taka sama jak liczba moli kompleksu to:
\(\displaystyle{ n_{Me}=n_{MeEDTA}=10 \ mmol-n_{Me}}\)
\(\displaystyle{ n_{MeEDTA}=5 \ mmol=n_{EDTA}}\)
Jeżeli potrzebne byłoby dokładne rozwiązanie to:
\(\displaystyle{ \beta= \frac{[MeEDTA]}{[Me][EDTA]} = \frac{1}{[EDTA]}}\)
i wtedy:
\(\displaystyle{ n_{EDTA}=5+ \frac{V}{\beta}}\)
Póki co, nie znamy \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ \beta}\).
Zadanie jest trochę ułomne i przy tak ubogich danych należy założyć, że stała trwałości kompleksu ma bardzo dużą wartość, na tyle dużą, że można pominąć stężenie wolnego ligandu (zwłaszcza przy nadmiarze kationu jest to realne). Ponieważ liczba moli metalu jest taka sama jak liczba moli kompleksu to:
\(\displaystyle{ n_{Me}=n_{MeEDTA}=10 \ mmol-n_{Me}}\)
\(\displaystyle{ n_{MeEDTA}=5 \ mmol=n_{EDTA}}\)
Jeżeli potrzebne byłoby dokładne rozwiązanie to:
\(\displaystyle{ \beta= \frac{[MeEDTA]}{[Me][EDTA]} = \frac{1}{[EDTA]}}\)
i wtedy:
\(\displaystyle{ n_{EDTA}=5+ \frac{V}{\beta}}\)
Póki co, nie znamy \(\displaystyle{ V}\) i \(\displaystyle{ \beta}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Miareczkowanie - jony metalu i EDTA
Z definicji stężenia molowego \(\displaystyle{ p[X]}\)
i równań drugiego i trzeciego od góry Pana Pesela - wynika, że dodano \(\displaystyle{ n = 5.0}\) nmoli \(\displaystyle{ EDTA.}\)
Odpowiedź A.
i równań drugiego i trzeciego od góry Pana Pesela - wynika, że dodano \(\displaystyle{ n = 5.0}\) nmoli \(\displaystyle{ EDTA.}\)
Odpowiedź A.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 1 lip 2019, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 7 razy
Re: Miareczkowanie - jony metalu i EDTA
Serdeczne dziękuję!
Wcale nie taki straszne jak się wydawało jak już się ma odpowiednie wzory
Wcale nie taki straszne jak się wydawało jak już się ma odpowiednie wzory