Chciałabym zapytać o jakiś sensowny wzór na zależność potencjału elektrody jonoselektywnej od stężenia (rozcieńczenia).
Chciałabym nauczyć się liczyć zadania typu:
"O ile \(\displaystyle{ mV}\) zmieni się potencjał elektrody jonoselektywnej czułej na chlorki (z membraną zawierającą \(\displaystyle{ AgCl}\)) jeżeli roztwór \(\displaystyle{ Cl^-}\) zostanie rozcieńczony \(\displaystyle{ 10}\)-krotnie?"
Nigdy nie byłam w tym dobra. Znalazłam wzór ogólnie na potencjał elektrody jonoselektywnej. Próbowałam porównywać potencjał końcowy i początkowy zmieniając tylko stężenie (zakładałam teoretyczne stężenie przed rozcieńczeniem), ale zupełnie mi to nic nie daje a więc moja metoda jest całkiem błędna.
Będę wdzięczna za wzory, które mogę wykorzystać do tego typu zdań gdzie nie mam konkretnych danych liczbowych.
Zmiana potencjału elektrody a rozcieńczenie
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Zmiana potencjału elektrody a rozcieńczenie
Ostatnio zmieniony 4 lip 2019, o 14:52 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wzory chemiczne także zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wzory chemiczne także zapisujemy z użyciem LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Zmiana potencjału elektrody a rozcieńczenie
Jak elektroda odpowiada "nernstowsko" to zmiany w temp. \(\displaystyle{ 298K}\) wynoszą \(\displaystyle{ \frac{59}{n}}\) miliwoltów na dekadę czyli w tym wypadku zmiana wyniesie \(\displaystyle{ 59 \ mV}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Zmiana potencjału elektrody a rozcieńczenie
Dziękuję, czyli jakbym miała do czynienia np. z \(\displaystyle{ 20}\)-krotnym rozcieńczeniem itp. to wówczas zmiana będzie wynosić \(\displaystyle{ 2 \cdot (59/n)}\)? jeśli dla \(\displaystyle{ 10}\)-krotnego rozcieńczenia jest to \(\displaystyle{ 59mV}\)
Ostatnio zmieniony 4 lip 2019, o 14:53 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Zmiana potencjału elektrody a rozcieńczenie
Nie. Dopiero \(\displaystyle{ 100=10^2}\)-krotna zmiana stężenia spowoduje zmianę potencjału o \(\displaystyle{ \frac{2 \cdot 59}{n}}\) miliwoltów. W równaniu Nernsta masz logarytm przed stężeniem.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Zmiana potencjału elektrody a rozcieńczenie
Uwzględniając dane liczbowe
\(\displaystyle{ R = \approx 8,314 J \cdot K^{-1}\cdot mol^{-1},}\)
\(\displaystyle{ F =\approx 9,648\cdot 10^4 C \cdot mol^{-1}}\)
\(\displaystyle{ T = 298 K}\)
oraz zastępując logarytm naturalny logarytmem dziesiętnym,
otrzymujemy z równania Nernsta dla elektrod jonoselektywnych (w których potencjał zależy liniowo od logarytmu aktywności jonów w roztworze) równanie
\(\displaystyle{ E - E_{0} = \frac{0,059}{n}\log \left(\frac{\alpha_{u}}{\alpha_{r}}\right).}\)
\(\displaystyle{ R = \approx 8,314 J \cdot K^{-1}\cdot mol^{-1},}\)
\(\displaystyle{ F =\approx 9,648\cdot 10^4 C \cdot mol^{-1}}\)
\(\displaystyle{ T = 298 K}\)
oraz zastępując logarytm naturalny logarytmem dziesiętnym,
otrzymujemy z równania Nernsta dla elektrod jonoselektywnych (w których potencjał zależy liniowo od logarytmu aktywności jonów w roztworze) równanie
\(\displaystyle{ E - E_{0} = \frac{0,059}{n}\log \left(\frac{\alpha_{u}}{\alpha_{r}}\right).}\)