Zbiorniki z gazowym helem i ksenonem

karolina_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Zbiorniki z gazowym helem i ksenonem

Post autor: karolina_18 »

Dzień dobry,
Chciałabym zapytać o poprawność mojej odpowiedzi.
Mam treść zadania:
"Zbiorniki z gazowym helem (\(\displaystyle{ M = 4 g/mol}\)) i ksenonem (\(\displaystyle{ M = 131 g/mol}\)) mają tę samą temperaturę. Oznacza to, że"
z 4 dostępnych opcji wybrałam odpowiedź molowe energie kinetyczne tych gazów są jednakowe
Mam jeszcze do wyboru:
1. Prędkości średniokwadratowe ruchu translacyjnego są jednakowe
2. Atomy helu poruszały się średnio wolniej niż atomy ksenonu
3. molowa energia kinetyczna helu była niższa od molowej energii kinetycznej ksenonu.

Opierałam się na wzorach na prędkość średnią kwadratową gazu:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{3RT}{M} }}\) z rozkładu Maxwella

Do tego wykorzystałam wzory na średnią energię kinetyczna cząsteczek gazu:
\(\displaystyle{ Eśr= \frac{1}{2} \cdot m \cdot v^{2}}\)

Ale chciałabym się doedukować czy dobrze połączyłam te wzory i na 100% zinterpretowałam wielkości we wzorach
Ostatnio zmieniony 4 lip 2019, o 14:52 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1709
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Zbiorniki z gazowym helem i ksenonem

Post autor: pesel »

Oba gazy jednoatomowe więc ok.
karolina_18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Zbiorniki z gazowym helem i ksenonem

Post autor: karolina_18 »

Super! Dziękuję
ODPOWIEDZ