Hej. Mam rozważyć jak przewodnictwo molowe roztworu mocnego elektrolitu zależy od siły jonowej.
Prawo Kohlrauscha mówi o tym, że "graniczna przewodność molowa elektrolitu równa jest sumie
granicznych przewodności molowych poszczególnych jonów w warunkach nieskończenie dużego rozcieńczenia". No i ustaliłem, że liniowa zależność przewodności molowej \(\displaystyle{ \wedge m}\)
roztworów elektrolitów mocnych od \(\displaystyle{ \sqrt{c}}\).
Dodatkowo znalazłem informację, że istnieje liniowa zależność średniego współczynnika aktywności jonów elektrolitu od pierwiastka kwadratowego z siły jonowej (liniowo maleje).
Ale nie umiem sobie tego przełożyć na odpowiedzi, które mam do wyboru:
W zakresie niskich stężeń przewodnictwo molowe roztworu mocnego elektrolitu:
A. maleje liniowo w funkcji pierwiastka z siły jonowej
B. rośnie liniowo w funkcji pierwiastka z siły jonowej
C. maleje liniowo w funkcji siły jonowej
D. rośnie liniowo w funkcji siły jonowej
Wydaje mi się, że będzie maleć więc już odrzuciłem odpowiedź B i D, ale nie wiem jak połączyć ze sobą te wielkości (zależności molowe, stężenia, średniego współczynnika aktywności i siły jonowej). Powiedziałbym, że będzie to odpowiedź A.
Prawo Kohlrauscha
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Prawo Kohlrauscha
Zgodnie z Prawem Wilhelma Kohlrauscha w zakresie niskich stężeń - przewodnictwo molowe roztworu mocnego elektrolitu
\(\displaystyle{ \Lambda _{m} = \Lambda_{g} - k\sqrt{c}}\)- maleje liniowo z funkcji pierwiastka ze stężenia roztworu elektrolitu
\(\displaystyle{ k}\) współczynnik zależny od stechiometrii elektrolitu.
\(\displaystyle{ \Lambda_{g}}\) - przewodnictwo graniczne.
Siła jonowa
\(\displaystyle{ J = \frac{1}{2} \sum_{i=1}^{n} c_{i}z^2_{i}}\) jest proporcjonalna do stężeń wszystkich rodzajów jonów \(\displaystyle{ c_{i}, \ \ i=1,2,..., n}\)
Stąd i z Prawa Kohlrauscha wynika, że zakresie niskich stężeń przewodnictwo molowe roztworu mocnego elektrolitu maleje liniowo w funkcji pierwiastka z siły jonowej.
Odpowiedź A.
\(\displaystyle{ \Lambda _{m} = \Lambda_{g} - k\sqrt{c}}\)- maleje liniowo z funkcji pierwiastka ze stężenia roztworu elektrolitu
\(\displaystyle{ k}\) współczynnik zależny od stechiometrii elektrolitu.
\(\displaystyle{ \Lambda_{g}}\) - przewodnictwo graniczne.
Siła jonowa
\(\displaystyle{ J = \frac{1}{2} \sum_{i=1}^{n} c_{i}z^2_{i}}\) jest proporcjonalna do stężeń wszystkich rodzajów jonów \(\displaystyle{ c_{i}, \ \ i=1,2,..., n}\)
Stąd i z Prawa Kohlrauscha wynika, że zakresie niskich stężeń przewodnictwo molowe roztworu mocnego elektrolitu maleje liniowo w funkcji pierwiastka z siły jonowej.
Odpowiedź A.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Prawo Kohlrauscha
IMHO brakuje takiego elementu układanki (być może oczywistego):janusz47 pisze:\(\displaystyle{ J = \frac{1}{2} \sum_{i=1}^{n} c_{i}z^2_{i}}\) jest proporcjonalna do stężeń wszystkich rodzajów jonów \(\displaystyle{ c_{i}, \ \ i=1,2,..., n}\)
....
"a stężenie jonów jest, w przypadku mocnych elektrolitów, wprost proporcjonalne do stężenia elektrolitu."
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Prawo Kohlrauscha
Nie jest. Siła jonowa jest proporcjonalna do stężeń jonów, a te w przypadku słabych elektrolitów nie są proporcjonalne do ich stężeń.janusz47 pisze:Pytamy o siłę jonową, która jest proporcjonalna do stężenia elektrolitu (elektrolitów).
Może inaczej. Masz kwas octowy o stężeniu \(\displaystyle{ X}\). Rozcieńczasz go dziesięciokrotnie. Jak zmieni się siła jonowa? Też dziesięciokrotnie?