Dzień dobry,
Przeszukałam kilka artykułów, ale chyba mój umysł nie umie tego pojąć i do tej pory nie jestem pewna swoich odpowiedzi. Otóż mam 2 zadania związanie z pojemnością cieplną przy stałym ciśnieniu i objętości.
"Pojemność cieplna pod stałym ciśnieniem dla układu jednoskładnikowego w pewnym zakresie temperatur jest stała. Zależność entalpii tego układu od temperatury (przy stałym ciśnieniu w tym zakresie temperatur i przy założeniu braku przejść fazowych) opisywana jest funkcją".
Wydaje mi się, że liniową (odrzuciłam opcję kwadratową i niemonotoniczną chociaż nie jestem pewna. Zastanawiam się nad logarytmiczną jeszcze.
"Energia wewnętrzna dla układu jednoskładnikowego w pewnym zakresie temperatur zależy liniowo od temperatury. Zależność pojemności cieplnej w stałej objętości dla tego układu od temperatury (należy założyć brak przejść fazowych w tym zakresie temperatur) opisywana jest funkcją"
Skłaniałabym się do odpowiedzi stałą, aczkolwiek zupełnie nie jestem tego pewna.
Prosiłabym o rozwianie moich wątpliwości jeśli można.
Zależności pojemności cieplnej
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7910
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Zależności pojemności cieplnej
Zadanie 1
\(\displaystyle{ q = C \cdot \Delta T}\)
Pojemność cieplna układu jednoskładnikowego przy stałym ciśnieniu jest funkcją liniową jego temperatury \(\displaystyle{ \Delta T.}\) .
Zadanie 2
Entalpia tego układu
\(\displaystyle{ \Delta H = q}\) - przy stałym ciśnieniu.
\(\displaystyle{ q = C_{p}\cdot \Delta T}\)
\(\displaystyle{ \Delta H = C_{p}\cdot \Delta T, \ \ p =const.}\)
Jest funkcją liniową - niekwadratową, monotoniczną i nielogarytmiczną - odpowiedź prawidłowa.
Zadanie 3
\(\displaystyle{ \Delta U = q}\)
Łącząc tę zależność z wyrażeniem definiującym pojemność cieplną, przekształconym do postaci
\(\displaystyle{ q = C\cdot \Delta T,}\)
otrzymujemy
\(\displaystyle{ \Delta U = C_{V}\cdot \Delta T, \ \ V = const.}\)
Jest funkcją liniową temperatury.
\(\displaystyle{ q = C \cdot \Delta T}\)
Pojemność cieplna układu jednoskładnikowego przy stałym ciśnieniu jest funkcją liniową jego temperatury \(\displaystyle{ \Delta T.}\) .
Zadanie 2
Entalpia tego układu
\(\displaystyle{ \Delta H = q}\) - przy stałym ciśnieniu.
\(\displaystyle{ q = C_{p}\cdot \Delta T}\)
\(\displaystyle{ \Delta H = C_{p}\cdot \Delta T, \ \ p =const.}\)
Jest funkcją liniową - niekwadratową, monotoniczną i nielogarytmiczną - odpowiedź prawidłowa.
Zadanie 3
\(\displaystyle{ \Delta U = q}\)
Łącząc tę zależność z wyrażeniem definiującym pojemność cieplną, przekształconym do postaci
\(\displaystyle{ q = C\cdot \Delta T,}\)
otrzymujemy
\(\displaystyle{ \Delta U = C_{V}\cdot \Delta T, \ \ V = const.}\)
Jest funkcją liniową temperatury.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 30 cze 2019, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Re: Zależności pojemności cieplnej
Bardzo serdecznie dziękuję.
Co do drugiego miałam niewielką trudność bo do wyboru mam odpowiedzi:
stała, logarytmiczna, kwadratowa i eksponencjalna.
Brakuje mi tu opcji liniowa
Co do drugiego miałam niewielką trudność bo do wyboru mam odpowiedzi:
stała, logarytmiczna, kwadratowa i eksponencjalna.
Brakuje mi tu opcji liniowa